Tisíce Židů z EU opouštějí své domovy

Až 40 % z dotázaných Židů uvažuje o odchodu z EU. Důvodem je dramatický nárůst antisemitismu.

Téměř 40 % Židů v EU uvažuje, že odejde, protože v EU dramaticky roste antisemitismus, informovaly noviny Financial Times (vydání 11/12/2018).

Dvě třetiny z těch, kteří uvedli, že zvažují odchod, by odešli do Izraele, jeden z deseti do USA či do jiné země EU.

Průzkum provedla Agentura pro základní práva EU a ukazuje, jak rostou obavy židovských komunit v Evropě. Téměř 90 % respondentů uvedlo, že antisemitismus od roku 2013 vzrostl. Nejvíce otřesena se zdá být židovská komunita ve Francii, která je v posledních letech terčem smrtelných útoků. Téměř 80 % Židů žijících ve Francii uvedlo, že se „antisemitismus silně zvýšil“. Je to nejvyšší procento v Evropě, ale i v Německu došlo ke značnému zhoršení.

Desetiletí po Holocaustu se v EU znovu objevuje obrovská vlna antisemitismu, říká ředitel Agentury. Židé mají právo žít svobodně, bez nenávisti a bez obav o svou bezpečnost. Jenže tak tomu není: průzkum říká, že 28 % Židů během posledního roku zaznamenalo pronásledování, včetně výhrůžek a nadávek, či komentářů tohoto typu v sociálních médiích. V Německu to bylo dokonce 41 %. Zároveň je ale jen malé procento těchto incidentů hlášeno policii nebo jiným institucím, protože je jich tak moc.

Co se pachatelů týká, v 31 % nebyla možnost identifikace, ve 30 % to byl „extrémistický muslim“ a v 21 % „extrémní levičák“.

Moše Kantor, prezident Evropského židovského kongresu, řekl, že se projevuje netolerovatelný tlak na Židy, kteří cítí, že navzdory politickým proklamacím se situace zhoršuje. Uvedl také, že evropští Židé ztratili důvěru v úřady, ve své sousedy i ve vrcholné politiky. Proto uvažují i o extrémních opatřeních – buď o emigraci, nebo o úplném odpoutání se od židovské komunity. Někteří dokonce cítí, že si musejí vybrat mezi příslušností k židovské komunitě, nebo k Evropě. To je netolerovatelné, říká Kantor.

Průzkum, o který se článek opírá, pokryl 12 evropských zemí, v nichž žije 96% židovské populace v EU. Průzkumu se zúčastnilo více než 16 000 Židů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.