Francouzské jednotky v Sýrii zůstanou, protože Islámský stát prý není ještě zcela poražen

Americké rozhodnutí odejít vojensky ze Sýrie bylo pro Paříž překvapením. Francouzské jednotky v zemi zůstávají.

Francie ponechá své jednotky v severní Sýrii, protože Islámský stát nebyl zcela zničen a je dál hrozbou pro francouzské zájmy, napsala agentura Reuters.

Francie je součástí koalice, kterou vedly USA za účelem boje proti radikálům v Sýrii a Iráku. Francie má v zemi asi 1000 vojáků, včetně zvláštních sil umístěných na severu země.

Francie byla rozhodnutím amerického prezidenta stáhnout vojska překvapena. USA totiž tvrdí, že stažení je dáno právě naprostou porážkou Islámského státu.

Francouzský ministr pro Evropu následně uvedl, že tato situace ukazuje, že země mají odlišné priority a že Francie musí spoléhat sama na sebe. Zatím Francie zůstane v Sýrii, neboť boj proti Islámskému státu je zásadní.

Francie je citlivá vůči hrozbě, protože na jejím území se odehrála řada útoků. Stovky občanů Francie se zapojily do bojů po boku Islámského státu. Ministr obrany Francie musel připustit, že Islámský stát ztratil 90 % svého území, ale boj prý není ukončen.

Donald Trump a Emmanuel Macron o umístění vojsk v Sýrii hovořili, už v dubnu Trump chtěl vojska stáhnout. A tehdy přesvědčil Macron Trumpa, aby vojska nechal v Sýrii, a to prý kvůli íránské hrozbě, uvádí Reuters.

Francie se nyní snaží freneticky zjistit, co vlastně znamená americké oznámení, neboť není jasné, kdy se americká vojska budou stahovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.