USA vyklízejí svůj zadní dvorek – západní hemisféru

Lídrovské vakuum po Spojených státech zaplní na dosavadním “zadním dvorku” Rusko, Čína a další hráči, varoval bývalý americký viceprezident.

Bývalý americký viceprezident Joe Biden varoval v článku pro Americas Quaterly před vyklizením amerických pozic ze západní hemisféry. Uvolní to podle něj prostor pro Čínu, Rusko a další.

Biden svůj text zahájil definováním toho, co udělala Obamova administrativa v oblasti zahraniční politiky vůči západní hemisféře, tedy rovněž Latinské Americe, ve složitých podmínkách, se kterými se musela vyrovnávat. Obamova administrativa přesto vystavěla sice ne perfektní, ale novou základnu pro spolupráci v regionu, která stála na sdílené odpovědnosti, míní.  Nebyla to dokonalá politika, přiznává, protože zde bylo dost problémů spojených s chudobou, násilím a také korupcí, hlavně v zemích jako jsou Salvador, Guatemala a Honduras. Ale podle Bidena se přesto povedlo si poprvé představit bezpečný region s demokracií, silnou střední třídou táhnoucí se od Kanady až k jihu Chile.

Poslední dva roky tuto základnu spolupráce zbytečně a zcela zničily, míní dále.  Spojenci a sousedé museli snášet nepřátelství našeho prezidenta (míní Trumpa – pozn. red.). Kanada a Mexiko byly vydírány, zatímco zemím střední Ameriky nebo Karibiku se dostalo urážlivých názvů.

Trump dvakrát zrušil cestu do Kolumbie, která je americkým klíčovým spojencem, zrušil také kroky vůči Kubě, které umožňovali Kubáncům menší závislost na státu v obchodě a v cestování, Trump vynechal Summit Amerik minulý rok, prostě jeho administrativa rezignovala na americké lídrovství v regionu.

Vede to k tomu, že do regionu vstupují další. Čína je největší nebo druhý největší obchodní partner prakticky všech zemí v jižní Americe, v Dominikánské republice, Salvadoru a v Panamě se Číně povedlo změnit politiku těchto zemí vůči Tchaj-wanu. Rusko zde také expanduje. Naši geopolitičtí rivalové ochotně zaplňují vakuum našeho lídrovství, varuje Biden.

USA na rozdíl od Číny a Ruska investují do demokratických institucí a do dobrého vládnutí, protože USA mají výhody z úspěchů svých sousedů a jejich problémy mají dopad na USA. Rusko a Čínu zajímají jenom ekonomické a diplomatické výhody.

Situace v regionu má celkově vliv na USA. Odmítnutí lídrovské role (uzavření se nebo odchod z regionu) nepomůže těmto zemím v řešení řady jejich problémů – s korupcí, autokracií, porušováním lidských práv, uvádí Biden příklady. Konkrétně potom Biden zmiňuje problém korupce a jejich dopadů, svoje návštěvy Guatemaly v letech 2014-16 a podporu protikorupční komise, kterou USA financovaly. Poprvé se tak díky tomu občané Guatemaly mohli cítit, že nikdo není nad právem, protože došlo k zatčení bývalého prezidenta země Otto Péreze Moliny za korupci.

Nyní ale prezident Jimmy Morales neprodloužil mandát této protikorupční komise a dal tak signál všem kleptokratům v regionu, že USA boj proti korupci už nezajímá. Podle Bidena to škodí všem.

USA musejí být schopny chránit svoje hranice, prosazovat do praxe migrační zákony a plnit svoje humanitární závazky v souvislosti s migrací. Musejí dělat vše toto najednou. V tomto případě obhajuje Biden přístup Obamovy administrativy k migraci ze střední Ameriky: USA daly dohromady 750 milionový program (v dolarech) k boji proti korupci a obchodování s lidmi. A podle něj přinesl v Hondurasu i v Guatemale přínosy.

Jde o důležité body americké bezpečnosti, uvádí dále, které vyžadují vážné a promyšlené vedení. Dělat z migrantů obětní beránky vede ke krátkodobým politickým ziskům, ale nic to neřeší. Migranti se stále snaží dostat do USA. Podle Bidena USA potřebují důstojné zákony a politiku v oblasti migrace doma i ve světě.

Konečně, USA musejí být aktivním partnerem v obraně demokratického charakteru našeho regionu, tj. západní hemisféry. V době růstu nacionalismu, populismu a autoritářských politiků s jejich katy, je lídrovství USA potřeba víc.  Následně Biden kritizuje politiku Nicolase Madura ve Venezuele a Daniela Ortegy v Nikaragui. Oba omezili svobodu slova a shromažďování, nevedou dialog a v případě Venezuely jde o zkorumpovaný režim. Současná administrativa dělá vůči Venezuele podle Bidena chybnou politiku.

Region byl zvyklý vzhlížet k USA ve věcech jako je odměna za práci, vzdělání pro děti, bezpečnost rodin, respektování lidských práv a základních svobod. Pokud ale náš příklad poškodíme, bude se dívat jinam.

Rychlost, s jakou došlo k narušení vztahů mezi USA a Latinskou Amerikou, je překvapující, ale není to nevratný proces. Podle Bidena je tu společná historie, která dělá vztahy mezi USA, latinskoamerickými zeměmi i Kanadou pevnými a také odolnými. A to navzdory chybám. Nicméně je třeba jednat a brzy, aby se současný stav neprohloubil a nepoškodil vzájemné vztahy na celou generaci dopředu.

Lídrovství USA musí být i nadále pozitivní hybnou silou regionální změny, která zdejším zemím umožní prosperovat a růst, míní bývalý viceprezident. Za priority považuje energetickou integraci, boj s korupcí, sdílený prospěch z obchodu, rozšíření bezpečnosti a novou mnohostrannou spolupráci na západní hemisféře. A také musíme zajistit to, že v roce 2021 bude u stolu Summitu Amerik sedět prezident, který dokáže být lídrem do budoucnosti, kterou si naši lidé zaslouží, uzavírá bývalý viceprezident USA.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.