Ochrana vnějších hranice EU. Juncker kritizuje země EU kvůli pokrytectví

Z Bruselu zazněla kritika členských zemích za to, že odmítají posílit ochranu hranic EU podle návrhů Komise.

Debata o obranných jednotkách vedla předsedu Evropské komise Jean-Clauda Junckera k tomu, že členským státům vytknul „do nebe volající pokrytectví“. Před dvěma roky totiž žádaly lepší ochranu vnějších hranic a nyní zase mají pochyby.

Země si nyní stěžují, že se jedná o zásah do národní suverenity, že vše jde moc rychle a že náklady jsou příliš vysoké.

Komise navrhla, aby agentura ochrany hranice EU, Frontex, zřídila do roku 2020 stálou rezervu 10 000 osob, což je významné navýšení vzhledem k současnému stavu. Představitelé členských zemí prohlásili ochranu vnějších hranic proti nelegální migraci za jasnou prioritu.

Jenže mnoho zemí EU se k plánům Komise vyjadřuje velice kriticky, rakouské předsednictví tedy navrhlo toto navýšení sil posunout až k roku 2027. Německý ministr vnitra Horst Seehofer považuje za přijatelný rok 2025.

Jean-Claude Juncker si stěžuje, že právě ti, kteří tak nahlas kritizovali nerozvinutou ochranu vnějších hranic, se nechtějí dostatečně zapojit. Podle něj to takto nejde, je potřeba jednat rychle.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.