Čína se chce znovusjednotit s Tchaj-wanem mírovou cestou

Podle čínského prezidenta si ale také vyhrazuje právo užití síly k získání ostrova pod svoji kontrolu v případě vyhlášení nezávislosti.

Čína si vyhrazuje právo užití síly jako nástroje pro získání ostrova Tchaj-wan pod svoji kontrolu, ale dává přednost mírovému sjednocení s ostrovem, řekl mimo jiné prezident Si Ťin-pching ve středu, napsala agentura Reuters.

Ostrov Tchaj-wan je citlivým tématem a Čína ho považuje za své posvátné území. Tlak na samosprávný Tchaj-wan posílil s nástupem prezidentky Cchaj Jing-wen z Demokratické pokrokové strany, která je zastánkyní nezávislosti Tchaj-wanu.

Cchaj už slova čínského prezidenta odmítla a vyzvala Čínu, aby přijala demokracii.

Čínský lídr hovořil o tchajwanské otázce v souvislosti s jednáním, které se věnovalo strategickému přehledu 40 let čínské politiky vůči Tchaj-wanu. Si sdělil, že ke znovusjednocení musí dojít na základně principu „jedné Číny“. Ten prakticky znamená, že Tchaj-wan je součástí Číny, což na ostrově odmítají stoupenci nezávislosti. K tomu Si ale dodal, že by se jednalo o model autonomie ve stylu „jedna země, dva systémy“, který nyní platí v Hong Kongu.

Čínský pojem pro znovusjednocení lze také přeložit jako sjednocení, což je smysl, který zdůrazňují zastánci nezávislosti ostrova, který nikdy nebyl pod komunistickou vládou.

Prezident Si také řekl, že podle něj si většina obyvatelů ostrova uvědomuje, že nezávislost by představovala „velkou katastrofu“. „Číňané nebudou útočit na jiné Číňany“, řekl Si doslova s tím, že Čína je připravena s velkou mírou upřímnosti a tvrdé práce dosáhnout znovusjednocení mírovou cestou, vyhrazuje si však možnost využít všechny nutné prostředky, pokud by hrozilo vyhlášení samostatnosti ostrova.

Prezidentka Tchaj-wanu na výroky reagovala odmítavě. Ostrov princip „jedna země, dva systémy“ nepřijme a je hrdý na svůj demokratický způsob života. Odmítání principu „jedna země, dva systémy“ je podle ní tchajwanským konsensem.

Americký prezident Donald Trump v pondělí podpořil čínské obavy z americké podpory ostrova, když podepsal nový zákon, který posiluje americkou angažovanost na Tchaj-wanu, včetně prodeje zbraní.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.