Bolsonaro prohlásil, že Brazílii osvobodil od socialismu

Ve svém inauguračním proslovu prezident rovněž slíbil boj s korupcí a kriminalitou i ekonomické reformy.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro při své inauguraci řekl, že zemi „osvobodil od socialismu a politické korektnosti“. Slíbil, že bude bojovat s korupcí, s kriminalitou a se špatným ekonomickým řízením.

Bolsonaro, dlouholetý senátor a původním povoláním voják, byl zvolen prezidentem minulý rok v říjnu. Ve svém projevu také přislíbil (v souvislosti s tím, že jeho předvolební hlasitá kritika médií a politických oponentů budila obavy), že se jeho politika bude držet demokratických norem.

Investoři doufají, že Bolsonarův volnotržní pohled na svět povede k oživení brazilské ekonomiky, která je osmou největší na světě. Na druhou stranu se jeho prezidentství pojí s obavami – ochránci přírody a lidských práv s obavami sledují Bolsonarovu politiku vůči deštným pralesům či měkčí kontrole držení zbraní v zemi, kde je nejvyšší počet vražd na světě. Celkově se očekává, že v řadě otázek (např. potraty) bude Bolsonaro prosazovat sociálně-konzervativní agendu.

Bolsonaro při své inauguraci dále slíbil, že zemi osvobodí od jha korupce, ekonomické neodpovědnosti a ideologického podřízení. V oblasti hospodářství nový lídr slíbil, že pro Brazílii otevře zahraniční trhy, zredukuje deficit rozpočtu a vládní finance pošle udržitelnější cestou. V zahraniční oblasti plánuje zemi posunout směrem k západním velmocem a dále od spojenectví s rozvojovými zeměmi. Inaugurace Bolsonara se zúčastnil ministr zahraničí USA Mike Pompeo, který zastupoval Donalda Trumpa. Trump Bolsonarovi pogratuloval na Twitteru slovy „Spojené státy jsou s Vámi“.

Ilustrační obrázek: Autor – Fábio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil – https://www.flickr.com/photos/fotosagenciabrasil/27748803451/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62582836

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.