USA a Severní Korea jednají o druhém summitu

Hostitelem několika schůzek se stal Vietnam, který by se také mohl stát místem druhého summitu.

Představitelé USA a Severní Koreje se v poslední době několikrát sešli ve vietnamské Hanoji k jednáním, jejichž předmětem byla případná další schůzka mezi prezidentem Donaldem Trumpem a jeho protějškem Kim Čong-unem. Informaci přinesly jihokorejské noviny, píší Euronews s odvoláním na agenturu Reuters.

Jednalo se o časovém harmonogramu druhého summitu mezi oběma zeměmi. Zároveň se šíří spekulace, že místem druhého jednání by se mohl stát právě Vietnam. Země má diplomatické vztahy jak s USA, tak se Severní Koreou a má symbolický význam jako komunistická země s reformovanou ekonomikou.

Americká ambasáda v Soulu věc nekomentovala, ale v neděli potvrdil Donald Trump, že se jednání o druhém summitu vedou. Doba a místo budou oznámeny „v ne moc vzdálené budoucnosti“, řekl Trump.

I když obě země vedly „velmi dobrý dialog“ a Trump potvrdil připravenost se s Kimem setkat, varoval také, že i nadále může zvolit alternativní cestu sankcí ve snaze o jaderné odzbrojení Korejského poloostrova. Kim Čong-un v novoročním projevu znovu řekl, že je připraven kdykoliv s Trumpem jednat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.