Norsko uvažuje, že se odřízne od technologií Huawei

Státní firma Telenor přitom v roce 2009 dohodami s čínskou firmou otevřela dveře pro její globální expanzi.

V Norsku zvažují, zda podobně jako další západní státy vyloučí čínskou firmu Huawei z možnosti stavět novou telekomunikační infrastrukturu 5G. Sdělil to norský ministr spravedlnosti, informuje Reuters.

Vláda tuto věc zvažuje s ohledem na omezení potenciální zranitelnosti nové technologie. Státní operátor Telenor má v 8 zemích Asie a Evropy celkem 173 milionů uživatelů. Telenor podepsal v roce 2009 s firmou Huawei první kontrakt, který firmě pomohl v její globální expanzi. Telenor i její konkurent firma Telia nyní užívají technologie 4G od firmy Huawei a testují i její novou technologii 5G.

Ministr spravedlnosti Tor Mikkel Wara ve středu sdělil, že Norsko sdílí ohledně špionáže státních a soukromých aktérů v Norsku stejné obavy jako USA a Británie. Wara potvrdil, že vláda uvažuje o tom, že přijme podobné kroky jako USA a další země.

V srpnu 2018 prezident Donald Trump podepsal zákon, který americkým úřadům zakázal používat vybavení od firmy Huawei. USA vyzývají i ostatní spojence, aby nevyužívali Huawei technologie pro svoje 5G sítě.

Firma Telenor oznámila, že bere bezpečnost velmi vážně a že má plnou kontrolu nad důležitou infrastrukturou. Firma Huawei v Norsku se k věci nevyjádřila.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.