Prezidentské volby v Kongu mají výsledek, který budí pochybnosti

Opoziční politik Felix Tshisekedi byl v noci na čtvrtek prohlášen za vítěze. Jeho rival s výsledky nesouhlasí, pochybnosti zazněly i z Francie a Belgie.

Podle vyjádření konžské volební komise se prezidentem čtyřicetimilionové Konžské demokratické republiky stal opoziční politik Felix Tshisekedi, který slíbil, že bude prezidentem všech Konžanů.

Jeho rival a lídr předvolebních výzkumů Martin Fayulu výsledky voleb zpochybnil. Výsledky voleb, které se konaly 30. prosince 2018, měly zpoždění, které vzbudilo řadu spekulací.

Tshisekedi vyhrál prezidentské volby s 38,57 % hlasů (18 milionů hlasů), informovala konžská volební komise ve čtvrtek. Fayulu měl dostat o 6,5 milionů hlasů méně než Tshisekedi. Na třetím místě skončil kandidát dosavadního letitého prezidenta země Josepha Kabila – Emmanuel Shadary. Ten dostal jen 4,4 miliony hlasů.

Poradce prezidenta Kabily už pro Reuters na výsledek voleb reagoval slovy o triumfu demokracie a volbě konžského lidu navzdory tomu, že prezidentův kandidát neobstál.

Oznámení výsledků se konalo na noční tiskové konferenci, která měla zabránit násilí v ulicích. Budovu volební komise už předtím musela chránit pořádková policie.

Vedle zpoždění při sčítání si domácí pozorovatelé a opozice stěžovali na problémy při volbách. Nyní rostou také spekulace o tom, že se Kabilovi podařilo uzavřít dohodu s Tshisekedim, zatímco volby ve skutečnosti vyhrál Martin Fayulu, na což poukazuje volební pozorovatelská mise celkem 40 tisíc lidí, kterou měla v Kongu vlivná katolická církev.

Výsledky prezidentských voleb zpochybnily také Francie a Belgie. Francouzský ministr zahraničí prohlásil, že vítězství Tshsekediho „není konzistentní“ s výsledky, které se zdálo, že měl Fayulu. Podobně zpochybnil výsledky voleb ministr zahraniční Belgie, a že jeho země bude požadovat vysvětlení výsledků. Volby budou předmětem jednání Rady bezpečnosti OSN, kde je Belgie nyní zvoleným členem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.