Jaká je metodika zprávy o světové nerovnosti a chudobě Oxfamu?

Co tvrdí o zprávě její kritici a do jaké míry se jedná o oprávněné výtky.

Německá zpravodajská platforma Tagesschau se podívala na metodiku ekonomické zprávy o světové nerovnosti a chudobě, kterou organizace Oxfam pravidelně zveřejňuje před zahájením Světového ekonomického fóra v Davosu.

Oxfam ve svých zprávách píše o tom, kolik existuje supermiliardářů, jaký mají majetek a srovnává tato čísla s majetkem chudší poloviny lidstva. Tagesschau se důkladně podívala na metodiku Oxfamu, která bývá často kritizována.

Kritici tvrdí, že Oxfam ignoruje, že lidé se dostávají z nejhorší chudoby. Faktem je, že Oxfam o tom píše, a to i tentokrát. Informuje o poklesu extrémní chudoby, ale kritizuje, že tento trend oslabuje – a cituje v tomto případě Světovou banku. Především v afrických regionech se chudoba masivně zvedá. Oxfam také upozorňuje, že i nadále má polovina světa k dispozici maximálně 5,5 dolarů za den.

Kritici tvrdí, že údaje Oxfamu nejsou korektně spočteny. Je ovšem obtížné, uvádí Tagesschau, srovnávat různé zdroje u chudoby a bohatství. Hlavním zdrojem pro posouzení situace jsou data „Globální zprávy o bohatství“, kterou zpracovává Credit Suisse, a seznam superbohatých z Forbesu. Kritici říkají, že je to srovnávání jablek s hruškami a že metodika, která od různých forem bohatství odečítá dluhy, vede k tomu, že mezi chudé jsou zařazeni i lidé z bohatých zemí, kteří mají vysoký životní standard, ale jsou zadluženi. Oxfam tvrdí, že i kdyby ze statistiky vyňal nejchudší desetinu světového obyvatelstva, na zásadním trendu by se nic nezměnilo.

I velcí kritici Oxfamu musejí přiznat, že nerovnoměrné rozdělování bohatství je po celém světě masivní. Chudoba je definována různě, připomíná Tagesschau. Kromě absolutní chudoby, která neumožňuje zajistit ani základní životní potřeby, existují i různé podoby „relativní“ či „skryté“ chudoby.

Kritici také uvádějí, že Oxfam démonizuje kapitalismus a ignoruje prý, kolik lidí se díky „volnému trhu“ dostalo z chudoby. Oxfam ovšem tvrdí, že je potřeba zajistit, aby systém nepracoval jen pro několik jednotlivců, ale pro většinu lidí.

Ilustrační foto: Autor – Eirian Evans, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13088221

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.