Ekonomická elita se bojí budoucnosti

Nálada hlavních globálních manažerů se zhoršila a je celkově nejpesimističtější od roku 2009.

Německý ekonomický komentátor Holger Zschäpitz, který se pravidelně účastní Světového ekonomického fóra v Davosu, tvrdí, že vyhlídky globální ekonomiky jsou špatné, obavy se týkají zvláště vývoje v Číně.

Nálada hlavních globálních manažerů se zhoršila, začíná článek pro Die Welt. Pohled je nejpesimističtější od roku 2009. Studie, kterou pravidelně provádí PwC už více než dvě desetiletí a je pravidelně zveřejňována před začátkem Davosu, je důležitým indikátorem nálady elit. Když převládá pesimismus a velká rizika, jsou zkracovány investice. Když panuje strach před protekcionismem, výroba se víc koncentruje na lokálních trzích.

Především ve Spojených státech, které jsou jinak známé svým optimismem, je vidět dramatické zhoršení. Jen třetina podnikatelů počítá s tím, že jejich firmy budou v průběhu tří let růst. Vliv psychologie není radno podceňovat, píše Zschäpitz a odvolává se na Keynesův „animal spirit“.

Starosti se týkají nadměrné regulace a politické nejistoty jako dominantních rizik. Manažery trápí nedostatek odborných sil, obchodní konflikty, geopolitická nejistota a protekcionismus. Ke starostem mimo politiku patří kybernetické nebezpečí a technologické změny.

Všichni jsou si jisti, že umělá inteligence změní svět, a to řádově víc než internet. Kdo bude v této oblasti zaostávat, zaplatí vysokou cenu. Boj o dominanci v této oblasti se vede především mezi USA a Čínou, Evropa je v poli poražených, píše se v článku.

Ale i tak mají velmoci USA a Čína velké starosti, Německo dle výzkumů ztratilo potenciál atraktivity a nepřekvapivě i Británie kvůli chaotickému Brexitu. Indie už Britům utekla.

Ohledně atraktivity zemí panuje značná bezradnost, přiznává Zschäpitz, není jasné, kde se vlastně bude dobře obchodovat. Nejistota je veliká. Například jen 17 % čínských manažerů si myslí, že v USA budou moci udělat dobré obchody, atraktivitu pro ně ztrácí i Německo.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.