WikiLeaks publikují nové tajné dokumenty CIA

La Libre. V úterý WikiLeaks oznámily zveřejnění nové série tajných dokumentů ze zdrojů CIA. Především těch, které se týkají takzvané kybernetické špionáže. Ve středu o tom informoval belgický deník la Libre. Podle WikiLeaks by CIA v současné době „měla ztratit kontrolu nad většinou svého pirátského arzenálu“, který mimo jiné obsahuje viry a jiné formy elektronických „trojských koňů“.

Dokumenty odhalují technologie, které by implantováním do televizorů nebo do takzvaných „inteligentních“ přístrojů v podstatě proměnily tato zařízení ve špionážní mikrofony ovládané na dálku. CIA se tímto způsobem snaží infiltrovat americké výrobky, jako jsou například iPhony nebo platformy typu Android od Googlu či Windows od Microsoftu. Stejně tak se v hledáčku CIA nacházejí aplikace WhatsApp, Signal a Telegram.

WikiLeaks v té souvislosti oznámily chystané zveřejnění dalších tajných informací týkajících se CIA, a to v horizontu několika týdnů. Celkem má jít o přibližně 8700 dokumentů. Současný americký prezident Donald Trump nedávno obvinil administrativu svého předchůdce Obamy, že jej v průběhu prezidentské volební kampaně nechával odposlouchávat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.