Summit mezi Kimem a Trumpem bez dohody

Trump a Kim z vietnamského summitu odjeli předčasně a nedosáhli dohody o odzbrojení.

Setkání amerického prezidenta a severokorejského lídra nepřineslo výsledky. Dohody o jaderném odzbrojení na korejském poloostrově nebylo dosaženo, informuje ve čtvrtek agentura Reuters.

Mluvčí Bílého domu uvedla, že oba dva lídři vedli diskuse o pokroku v jaderném odzbrojování i o ekonomice. Prozatím ale nebylo dosaženo dohody, vyjednávací týmy se těší na budoucí setkání.

Začátek jednání přitom vypadal slibně. Kim pro novináře řekl, že „kdyby nebyl ochoten to udělat, tak tu nesedí“, na což Trump reagoval, že „se zřejmě jedná o nejlepší odpověď, kterou k tomu kdy uslyšíte.“

Kim nerozvedl ideu jaderného odzbrojení, ale řekl, že je připraven učinit konkrétní kroky, o čemž i oba dva lídři hovořili.

USA chtějí, aby se Severní Korea vzdala svých jaderných programů, ale Severní Korea chce, aby USA odstranily jaderný deštník, který zahrnuje Japonsko a Jižní Koreu.

Od prvního setkání v Singapuru v červnu minulého roku, které vedl jen k vágním prohlášením, nebylo zaznamenáno příliš mnoho pokroku, uvádí Reuters.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.