Brusel proti Budapešti. Jde zase o migraci

Komise tvrdí, že Viktor Orbán používá v kampani před Evropskými volbami vylhané argumenty.

Evropská komise tvrdí, že maďarský premiér Viktor Orbán překrucuje pravdu a že vytváří ohledně migrační politiky „pochmurný obrázek tajného spiknutí“. Orbán si z boje proti imigraci udělal velký zdroj politického kapitálu, píší Financial Times.

V kampani se pouští jak do Sorose, tak i do předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Kampaň operuje s tím, že Brusel si přeje oslabení zemí, aby nemohly hlídat národní hranice, sebrat peníze zemím, které odporují imigraci, a uvalit povinné kvóty na lidi ze zemí mimo EU.

Komise se proto pustila do „vysvětlování“ bod po bodu, a tvrdí, že v nejlepším jsou body kampaně maďarské vlády fakticky nesprávné, v nejhorším hrubě zavádějící a nic z toho nemá co do činění s Georgem Sorosem.

Brusel se obává boje s anti-establishmentovými stranami, které kandidují v květnových volbách do Evropského parlamentu. Paradoxní je, že jak Orbán, tak právě v kampani kritizovaný Juncker patří do stejné skupiny stran – Evropské lidové strany.

Maďarsko patřilo k zemím, které se velmi tvrdě vyjadřovaly proti kvótám na migranty.

Maďarská vláda ale prudce reagovala na komisi. Její argumentace je prý podobná Sorosovi a její návrhy na řešení ochranu hranic by měly být budíčkem pro ty, kteří ještě spí.

Maďarský ministr zahraničí vyjádřil naději, že po Evropský volbách bude přijata pozici silně protiimigrační a silně proevropská. Bruselská byrokracie prý nyní popírá, že si přeje proud imigrantů do Evropy.

Vypadá to, jako kdyby se Fidesz snažil „překročit červené linie“ a vyvolat konflikt, aby byl vyloučen z frakce lidových stran. Migrace je opět dominující téma.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.