Brusel, hlavní město demonstrací

Hlavní město Belgického království Brusel se v posledních osmi letech stalo dost možná hlavním světovým centrem protestů, manifestací a demonstrací.

Jen v roce 2018 se jich na území Bruselu uskutečnilo 995. Počet těchto veřejných akcí se tak za oněch zmiňovaných osm let téměř zdvojnásobil. V roce 2010 jich bylo zaznamenáno „pouze“ 560.

Informoval o tom belgický deník Le Soir ve svém pondělním vydání (vydání 04/03/2019(. Starosta Bruselu Philippe Close si tento zájem manifestantů a demonstrantů o belgické hlavní město vysvětlil tak, že „celý svět přichází do Bruselu manifestovat, neboť zde sídlí evropské instituce a sem také směřuje pozornost zahraničních médií“.   Podle Philippa Close se přibližně osmdesát procent všech demonstrací a manifestací netýká Belgie, nemá s ní v podstatě nic společného.

V Bruselu se podle aktuální statistiky uskuteční v podstatě tři manifestace či demonstrace denně a jejich organizátoři i účastníci pocházejí ze všech koutů světa. V souvislosti s pořádáním podobných protestních akcí směřují do Bruselu takřka denně lidé z nejrůznějších oblastí planety, což klade zvýšené nároky na bezpečnostní opatření.

Vzhledem k tomu, že belgická policie zajišťuje hladký průběh konání zejména průvodů, které procházejí městem, bývají takřka denně v Bruselu uzavřeny celé i vysoce frekventované ulice a odkláněna z nich doprava. Starosta Bruselu i policie působící v hlavním městě se snaží udržovat rovnováhu mezi svobodou projevu a normálním chodem města, ale tento úkol je spolu s přibývajícím počtem akcí a rostoucím zájmem protestujících o evropské unijní centrum stále těžší

K vyhledávaným lokalitám manifestujících lidí patří mimo jiné i Lucemburské náměstí nacházející se přímo před hlavním vchodem do Evropského parlamentu. Velmi často se ale stává, že si pořadatelé těchto akcí neověří agendu Evropského parlamentu a ke své akci si vyberou termín, ve kterém jsou europoslanci ve Štrasburku nebo tráví poslanecké týdny ve svých zemích, případně manifestaci uskuteční v pátky, během kterých je program EP minimální.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.