Pompeo požádal ropný průmysl o podporu americké zahraniční politiky

Americký šéfdiplomat vidí v ropě a plynu nástroje zahraniční politiky, především v Evropě a v Asii.

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo žádal ropný průmysl, aby spolupracoval s administrativou prezidenta Donalda Trumpa zvláště v Evropě a v Asii, a trestal ty, které Pompeo nazývá „zlými aktéry“ na světové scéně. Uvedla to agentura Reuters.

Pompeo v Houstonu promluvil k publiku složenému z manažerů největších energetických firem a ministrů pro energetiku a vysvětlil jim, že fakt, že Spojené státy mají nové zdroje břidlicové ropy a zemního plynu, posiluje americkou zahraniční politiku.

USA v posledních měsících zavedly sankce proti Venezuele a Íránu. Pompeo řekl, že USA využijí všech ekonomických nástrojů k tomu, aby pomohly vyřešit situaci ve Venezuele, kde pokračuje hluboká hospodářská krize. USA také znovu zavedly sankce vůči Íránu a Pompeo prohlásil, že jeho země je připravena snížit íránský vývoz ropy na nulu.

„Musíme si vyhrnout rukávy a soutěžit – tím, že umožníme investice, podpoříme partnery, aby od nás nakupovali, a potrestáme zlé aktéry“, sdělil doslova. V projevu zmínil i problém evropských nákupů zemního plynu z Ruska. „Nechceme, aby naši evropští partneři záviseli na ruském plynu prostřednictvím Severního proudu 2 o nic víc, jako my sami nechceme být závislí na venezuelských dodávkách ropy.“

Projev pronesl Pompeo na konferenci věnované otázkám ropy, které se účastnili američtí ropní a plynoví manažeři, představitelé ze zemí OPECu a další. Projevu předcházelo asi hodinové jednání s energetickými společnostmi, na které Pompeo apeloval, aby pomohly v posílení exportů do Asie a v izolaci Íránu, které jsou zahraničněpolitickými prioritami vlády.

Zazněla také kritiky Číny, že blokuje energetický rozvoj v oblasti Jihočínského moře, což brání jihovýchodní Asii v přístupu k energetickým rezervám v hodnotě 2,5 bilionu dolarů. Pompeo také obvinil Rusko, že invaze na Ukrajinu byla motivována snahou o získání ukrajinských ropných a plynových rezerv.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.