Krymské výročí se v Rusku moc slavit nebude

Pětileté výročí se letos bude slavit vlastně jenom na Krymu. Ve zbytku země ho pojmou skromně, v Moskvě jako gastronomickou akci.

Rusko se nechystá k žádným velkolepým oslavám připojení (anexe) Krymu k Ruské federaci před pěti lety, napsaly noviny Kommersant. Většina federálních subjektů se oslavám vyhne. Na samotném Krymu se čeká návštěva předsedy Dumy Vjačeslava Volodina a poté také prezidenta Vladimira Putina. Plánují se také veřejné oslavy na poloostrově i v Sevastopoli – zde mají proběhnout koncerty, výstavy a další akce. V dalších regionech ale, na rozdíl od předchozích let, velké akce a oslavy neplánují. I když se menší připomínkové koncerty za účasti místních zpěváků či menší kulturní události pro připomenutí si „krymského jara“ v místních muzeích, knihovnách nebo vzdělávacích institucích.

V některých regionech se krymské události připomenou pomocí trhů a kulinářských akcí. Jak píše vydání ruských novin Kommersant, a cituje přitom politologa Konstantina Kalečeva, byl mobilizační efekt oslav krymského jara vyčerpán a odpolitizován, téma Krymu už se přejídá a dráždí.

Také vydání jiných ruských novin Znak napsalo o tom, že letošní oslavy budou v Rusku pojaty skromně a hlavně nepoliticky. Podle slov tajemníka Společenské komory Ruské federace Valerije Fadějeva je důvodem pro takové pojetí oslav to, že „Krym se stal součástí bytí a přestal být politikou“, čímž se změnil celkový akcent. „Politika odešla. Krym je dávno Ruskem,“ citují noviny Fadějeva. Vydání Znak dodává, že například v hlavním městě Moskvě se připojení Krymu bude slavit „gastronomicky“, bez politických hesel a mítinků.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.