Americký vyslanec viní Húty v Jemenu z oddalování mírové dohody

Příměří v Jemenu se víceméně dodržuje, ale stažení vojsk se ještě neodehrálo. Obě dvě strany se viní navzájem.

Americký velvyslanec v Jemenu obviňuje hnutí Hútiů, kteří mají svého spojence v Íránu, ze zastavení mírových rozhovorů týkajících se hlavního přístavu země. Tvrdí také, že zbraně, které Hútiové mají, ohrožují i další země.

Jemenská vláda, za kterou stojí Saúdská Arábie a Hútiové, dosáhly dohody o příměří a stažení jednotek z Hodeidy. Tento přístav měli pod kontrolou Hútiové. Dohoda, které bylo dosaženo v prosinci při jednáních ve Švédsku, přestavovala značný průlom po čtyřech letech války.

Příměří se víceméně dodržuje, ale stažení vojsk se ještě neodehrálo. Obě dvě strany se viní navzájem.

Velvyslanec Tueller hovořil o frustraci kvůli zastavení a oddalování implementace závazků ze strany Hútiů, ale zároveň vyjádřil naději ve velvyslance OSN. Americký velvyslanec dále uvedl, že chce pracovat s ostatními na implementaci dohod ze Švédska a doufá, že Hútiové prokáží „politickou zralost“. Měli by sloužit více zájmům Jemenu, než zájmům těch, kteří se snaží Jemen zničit.

Ve válce byly zabity tisíce lidí. Hútiové v ní stojí proti jemenským frakcím, za kterými jsou Saúdové.

Válka je v regionu vnímána jako válka v zastoupení, tedy mezi Saúdskou Arábií a Íránem. Hútiové odmítají, že by byli loutkami Íránu a tvrdí, že jejich revoluce je namířená proti korupci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.