V Albánii byly další protivládní protesty

Skupina protestujících, kteří kritizují současnou socialistickou vládu za korupci, se pokusila dostat do budovy parlamentu.

Několik tisíc lidí se ve čtvrtek pokusilo dostat do sídla albánského parlamentu v hlavním městě Tiraně. Protestující požadují rezignaci současné vlády a předčasné volby, informuje agentura Associated Press.

Poslední protest je jeden z mnoha v řadě, ve kterém opoziční středopravá Demokratická strana kritizuje současnou levicovou Socialistickou stranu, která je u vlády, za korupci a za napojení na organizovaný zločin. Vláda tato obvinění odmítá.

Protestující se pokusili o to, dostat se přes policejní linii a proniknout do parlamentu. To se jim ale nepodařilo, pořádková policie v druhé linii nemusela zasahovat, nebyla využita ani vodní děla. Nejde o první podobný pokus. Protestující se o proniknutí do parlamentu pokusili už v minulosti, využívali kouřové bomby a projektily. Policie zasáhla slzným plynem.

Socialisté ve vládě albánskou opozici kritizují – její kroky prý nepomáhají k tomu, aby Albánie pokročila v otázce členství v EU.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.