Suverénní fondy musejí jít jinou cestou

Tam, kde majitelé předali firmu zaměstnancům, se ukazuje pozitivní dopad. Suverénní fondy by měly investovat do firem vlastněných zaměstnanci.

Christopher Mackin míní na stránkách Financial Times, že dobrou volbou by bylo investovat do firem vlastněných zaměstnanci.

Suverénní fondy vlastní dohromady aktiva v hodnotě přes 8 bilionů dolarů. A dějí se kolem nich věci.

Čínský fond – Chinese Investment Corporation – se spojil s největší francouzskou bankou a vytvořil fond pro podporu evropských firem. Norský ropný fond snižuje investice do ropy a zemního plynu, a fond z Abú Zabí se spojuje s (v Japonsku sídlící nadnárodní) Softbank k podpoře nových technologií.

Jenže tuto politiku provází velké množství závažných otázek. Mohou například tyto fondy dosahovat výnosů, aniž by byly příliš propojeny s politikou? A jak je možné dbát na suverenitu přijímající země?

Jedna možnost tu je, a je to navíc ekonomicky velmi zajímavá možnost, píše Mackin.

Suverénní fondy by měly investovat do firem vlastněných zaměstnanci. Baskická Mondragonská skupina například ukazuje nejen ohromující výsledky, ale i fakt, že ekonomický úspěch a demokratická struktura mohou dobře koexistovat. Mondragon má tržby přes 12 mld. euro, 266 firem a zaměstnává více než 80 000 lidí.

Velká Británie má společnost John Lewis Partnership. I zde najdeme pozoruhodnou statistiku: 85 000 zaměstnanců, 400 obchodů a 10,2 mld. liber v tržbách.

V USA je rozšířen tzv. ESOP, tedy zaměstnanecké vlastnictví akcií, 7 000 firem a téměř 14 milionů pracovníků. Od supermarketů Publix s tržbami 34 mld. dolarů, až po malé pivovary.

Tam, kde majitelé předali firmu zaměstnancům, se ukazuje pozitivní dopad. USA jsou dobrým příkladem, píše Mackin. Je to pravda zejména tehdy, když firma nejde na burzu. Je vidět růst zaměstnanosti i tržeb. Jenže takový převod potřebuje zdroje, nelze se spoléhat jen na bankovní úvěry.

Zaměstnanecké firmy potřebují kapitál, aby rostly, a v tom jim mohou pomoci suverénní fondy, které mohou nakombinovat nástroje tak, aby zaměstnanecká kontrola nezmizela. Například USA mají velmi příznivou legislativu také v oblasti daní, která by to podporovala. A příklady dobré praxe by se mohly šířit přeshraničně.

Podpora firem vlastněných zaměstnanci by suverénním fondům prospěla – nejen tím, že by je zbavila výtky, že poškozují národní ekonomiky a suverénní státy. Mohly by se podílet na bohatství, které zaměstnanecké firmy vytvářejí.

Je potřeba vidět, že nerovnost roste. Jako řešení se navrhují redistributivní politiky, tedy distribuce daní.  Ale to není jediná možnost. Je třeba zvažovat i nové metody, inkluzivní a progresivní, které sdílejí bohatství, doporučuje článek.

Suverénní fondy stojí na rozcestí a mohou zkusit jít tou progresivní cestou ke sdílení hodnoty.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.