Potvrzeno. Turecká opozice vyhrála volby v Istanbulu

Kolem voleb ale stále panuje nejistota, protože vládní strany i poslední rozhodnutí po přepočítání hlasů zpochybňují.

Opoziční kandidát Republikánské lidové strany Ekrem Imamoglu byl potvrzen jako vítěz komunálních voleb v Istanbulu. Rozhodly o tom turecké úřady. Imamoglu by se tak měl stát starostou největšího tureckého města, Istanbulu.

Rozhodnutí padlo poté, co Erdoganova vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) požádala o přepočítání hlasů v Istanbulu. Není ale jasné, zda je celému problému konec. I po přepočítání a potvrzení vítězství opozice Erdoganova strana i její spojenec Nacionalistické hnutí vyhlásili novou námitku a obrátili se na Vysokou volební radu, aby výsledky voleb anulovala a volby se opakovaly. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dokonce mluvil o tom, že za prohru jeho strany v Istanbulu mohou „organizované zločiny“.

Vítězství opozice v Istanbulu, kde v minulosti působil jako starosta právě nynější prezident, je pro Erdogana citelnou porážkou. Jeho strana v důsledku březnových komunálních voleb přišla o dvě důležité bašty. Vedle Istanbulu se jednalo také o hlavní město Ankaru. Erdoganova AKP přitom za posledních 17 let existence vyhrála každé volby.

Přes celkovou popularitu čelí Erdogan problémům v ekonomické oblasti, kde vedla měnová krize v minulém roce k inflaci a hospodářské recesi. Prezident slibuje, že se hospodářství bude věnovat v následujících čtyřech letech intenzivněji. Nejistota kolem výsledku voleb ale nyní znovu oslabila tureckou liru.

Sám Erdogan během předvolební kampaně opakoval, že: „Kdo vyhraje v Istanbulu, vyhraje Turecko. Ten, kdo ztratí Istanbul, prohraje Turecko.“ 16milionové město tvoří 31 % tureckého HDP, je významným centrem pro investice a turismus. A celkově je vnímáno jako srdce Turecka.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.