Skotsko by mělo hlasovat o nezávislosti do roku 2021, říká premiérka Sturgeonová

Nezávislé země mají v rámci EU více moci, než má Skotsko v rámci Velké Británie, zaznělo z Edinburghu.

Skotsko by mělo do roku 2021 zorganizovat referendum o nezávislosti země v případě, že dojde k Brexitu, řekla skotská premiérka Nicole Sturgeonová. Podle Sturgeonové mají nezávislé země v EU více moci, než má Skotsko v rámci Velké Británie.

V projevu před skotským parlamentem premiérka také zdůraznila, že Brexit ukázal na „omezení skotského vlivu v rámci Spojeného království“ a posílil argumentaci ve prospěch nezávislosti. Podle mínění Sturgeonové by se otázka nezávislosti prostřednictvím lidového hlasování měla vyřešit ještě během volebního období současného parlamentu. Ten končí v květnu roku 2021.

Poslanci skotského parlamentu by do roku 2019 měli odhlasovat legislativu nutnou k realizaci hlasování. Ústavní konflikt s britskou vládou v Londýně chce Edinburgh obejít, protože v tomto stádiu to umožňuje přesun pravomocí. V roce 2017 premiérka Theresa Mayová odmítla Skotsku udělit povolení k referendu o nezávislosti. Britské zákony podle „Článku 30“ to vyžadují. Sturgeonová nyní chce referendum připravit legislativně v parlamentu před procedurou podle Článku 30 a vyhnout se tak konfliktu s vládou, která podle jejích slov může brzy skončit. Londýn dal ale najevo, že jeho pozice se v této otázce nemění.

Skotská národní strana premiérky Sturgeonové podporuje druhé referendum o odchodu Británie. Premiérka také zdůraznila, že nezávislé státy si mohou v rámci Brexitu lépe hájit svoje zájmy. Jako příklad uvedla Irsko. Zatímco Skotské zájmy jsou vládou v Londýně ignorovány.

Referendum o nezávislosti Skotska se konalo v roce 2014 s výsledkem 55 ku 45 % ve prospěch Británie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.