Írán doufá, že se jeho odběratelé ropy nepodrobí americkým sankcím

Íránský ministr zahraničí Zaríf doufá, že silné vztahy s Ruskem, Čínou a Tureckem povedou k tomu, že odolají americkým sankcím.

USA jsou odhodlány zcela zlikvidovat export íránské ropy, takže ukončily výjimky pro země, které prozatím íránskou ropu odebírají. Íránský ministr zahraničí doufá, že někteří odběratelé tlaku USA odolají.

Především čínské ropné firmy patří k velkým odběratelům íránské ropy a Peking už proti rozhodnutí USA ukončit výjimky podal formální protest. Mohammad Zaríf mimo jiné řekl, že když přijde na „obcházení sankcí, on má doktorát“.

Pokud bude Čína i nadále odebírat íránskou ropu, bude to pro USA špatná zpráva – půjde o další střet v rámci probíhajících obchodních jednání mezi oběma zeměmi. Američané prozatím tvrdí, že si nikdo nedovolí americké sankce porušit, neboť by byl „vyřazen z finančních trhů“.

Zaríf ovšem odmítnul, že Írán bude čekat, až Trumpova administrativa odejde, a mezitím dodržovat jadernou dohodu a „být na jedné lodi s EU“. Zaríf uvedl, že strategií Íránu nemůže být čekání, že někdo možná něco udělá, nebo taky neudělá.

Zaríf se domnívá, že Bílý dům je ohledně Íránu rozdělen. Obvinil Boltona, poradce prezidenta Trumpa, že právě on tlačí na změnu režimu v Íránu.

Zaríf předpokládá, že Trump bude věrný svému volebnímu slibu a „nezačne žádnou další pitomou konfrontaci“. Ovšem Bolton, ten chce změnit vládu v Íránu.

Íránský ministr zahraničí také obvinil Saúdskou Arábii, že se snaží USA zatáhnout do konfrontace s Íránem a varoval, že v takovém případě by důsledkem byli mrtví Američané, a ještě více nestability.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.