Moskva nechce dát Zelenskému nic zadarmo

Zjednodušením procedury vydávání ruských pasů občanům východní Ukrajiny se Rusko snaží znovu převzít iniciativu.

Moskva nechce přenechat nově zvolenému prezidentovi Ukrajiny Volodymyru Zelenskému žádné výhody a snaží se převzít iniciativu, míní ruský politický analytik Alexej Makarkin pro analytický web Politcom.ru o rozhodnutí vydávat ruské pasy obyvatelům východní Ukrajiny.

Záhy bylo ruské rozhodnutí označeno za Putinovu gratulaci Zelenskému – vždyť nově zvolenému prezidentovi Kreml oficiálně negratuloval. Na první pohled vznikla paradoxní situace, hodnotí dále Makarkin. Záměr zjednodušení režimu získání občanství RF byl oznámen před druhým kolem voleb na Ukrajině. Zatímco za „banderovce“ a „nacisty“, jak označuje Petra Porošenka většina ruských politických šou, zůstával režim získání ruského občanství pro obyvatele DLR a LNR složitý, se zvolením Zelenského, který bez problémů přechází z ukrajinštiny do ruštiny a neúčastnil se vojenských akcí na východě, Rusko přistoupilo k zjednodušení procesu.

Ruská strana, zdá se, ani v nejmenším nevnímá Zelenského jako „svého člověka“. Moskva se prostě už nechce zklamat a dát Zelenskému nějaké výhody – tak jako se to stalo s Petro Porošenkem v roce 2014.

Důvodem pro nepřijetí Zelenského je například jeho postoj k Viktoru Medvedčukovi, kterého Zelenskij odmítl jako prostředníka mezi Kyjevem a Kremlem. Problém je v tom, že Medvedčuk je sice nepopulární v ukrajinské společnosti, ale v Kremlu mu důvěřují.

Zdálo by se tedy, že Zelenskij se nyní ocitl před volbou, jak vést svou východní politiku. Jenže ve skutečnosti na výběr moc nemá. Ústupky, které by vedly k tomu, že ho Rusko začne brát vážně, by Zelenského postavily proti většině politické třídy na Ukrajině. A Ukrajina je prezidentsko-parlamentní republika, kde vládní politiku formuluje parlament. Takže možný kandidát na post nového ministra obrany Ivan Aparšin už označil ukrajinsko-ruské rozhovory za bezperspektivní a rozhovory s DNR a LNR za z principu nemožné.

Zelenskij nechce válčit. Zbude mu tedy jiná taktika – snažit se získat si sympatie dobrým slovem, sliby odmítnutí radikální ukrajinizace a desovětizace. S Porošenkem se pojily vojenské akce, které bránily možnosti, že by se oba regiony vůbec chtěly na Ukrajinu vrátit. Se Zelenským, pokud si vybere tento typ taktiky, budou spojeny sliby a fráze pronesené v ruštině.

Pro Rusko to není výhodné. Moskva si přeje návrat obou regionů na Ukrajinu, ale s takovými podmínkami, které by jim daly možnost vetovat základní otázky ukrajinské zahraniční politiky, obrany a bezpečnosti spolu s uchováním vlivu Ruska v regionu.

Situace je ale patová a sympatie unaveného obyvatelstva se lehce mohou obrátit na stranu Kyjeva, což je důvod, proč Moskva začala jednat a zdejším obyvatelům nabídla svoje pasy. Řeší tím dva úkoly. První, míní Makarkin, posiluje pocit, že Rusko se pryč nechystá a obyvatelé s ruskými pasy se stanou nepřijatelnými jak pro Porošenkovu Ukrajinu, tak pro Ukrajinu Zelenského. Druhý je spojen s tím, že Rusko bude regulovat počty lidí, kterým bude ruské občanství udělovat. Žádost je nutné vyřídit na území Ruské federace, například v Rostově na Donu, takže počet žadatelů se bude zvyšovat postupně. Podle všeho, hodnotí situaci analytik, půjde na prvním místě o vojáky sloužící v řadách ozbrojených jednotek obou „republik“ a nikoliv o důchodce či politické aktivisty. Disciplinovaní vojáci se Rusku mohou hodit, neodhadnutelná, potenciální opozice nespokojená s tím, že se nepovedlo dobýt Kyjev a ani Mariupol, se hodí jen těžko, uzavírá Makarkin.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor –  Alexander Manykin, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19803506

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.