Šéf Volva by rád vrátil do Evropy pracovní místa z Číny

Evropský systém je udržitelnější, přestože je spojen s vyššími daněmi a byrokracií, tvrdí šéf firmy Volvo.

Financial Times přinášejí názory Carl-Henrica Svanberga, který je šéfem firmy Volvo. Mimo jiné říká, že evropský systém má oproti americkému i čínskému kapitalismu své výhody.

Svanberg patří mezi hlavní zástupce průmyslníků v Evropě. Slibuje větší investice do inovací, protože výhodnost výroby v Číně se snižuje a USA se stávají protekcionistickou zemí. Také se domnívá, že evropský systém je udržitelnější, i když je spojen s vyššími daněmi a byrokracií.

Přiznává, že USA jsou sice „schopny růst rychleji“, ale masivní zvyšování nerovnosti se jim negativně vrátí. FT již nějakou dobu rozvíjejí debatu o tom, jak udržitelný je kapitalismus, který klade důraz na „hodnotu pro akcionáře“.

Svanberg se domnívá, že evropský model je lepší než americký a čínský, Evropa by měla pokračovat v „sociálně kohezním“ podnikání. Uvedl, že věří v kapitalismus, ale je potřeba zajistit, aby „fungoval skutečně pro každého“.

Svanberg je také předsedou významné lobbyistické organizace European Roundtable of Industrialists (ERT), která sdružuje více než 55 ředitelů významných průmyslových firem z různých sektorů a oborů.

Svanberg, který zastával i vysoké posty v Ericssonu, se domnívá, že i když je firma nadnárodní, musí investovat do domovské země. ERT patří mezi organizace, které předkládají návrhy na další fungování EU. Navrhuje zesílenou průmyslovou politiku tak, aby firmy v EU mohly lépe konkurovat firmám americkým a čínským a má vliv na úpravy hospodářské soutěže v EU.

Sám Svanberg říká, že nadále již nelze být naivní ohledně Číny, na druhou stranu však nepřijímá postoj USA, že konkurence s Čínou je hra s nulovým součtem. Čínský růst není pro Evropu celkově negativní, říká Svanberg.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.