Ukrajinský novinář Kocaba zřejmě nedostane německou mírovou cenu

Kocabova nominace vyvolala kritiku za jeho starší antisemitské výroky z roku 2011. Novinář se za ně omluvil.

Navržení ukrajinského novináře Ruslana Kocaby na Cášskou cenu míru vyvolalo v Německu vlnu kritiky za starší Kocabovy antisemitské výroky. Komise, která cenu uděluje, rozhodla, že by Kocaba cenu získat neměl. Kocaba se za svá slova omluvil.

Kocabu na cenu navrhl politik z německé strany Die Linke. Vzápětí se ale v Německu objevila kritika nominace, která Kocabu vinila z dřívějších antisemitských výroků, které se měly objevit na jeho kanálu YouTube v roce 2011. V daném videu měl Kocaba mluvit mimo jiné o tom, že židé nesou svůj díl viny za holocaust. Tato slova byla z videa vystříhána, ale jsou stále dispozici na jiných místech.

Andrej Hunko z německé Die Linke se snažil nominaci Kocaby obhajovat. Hunko zdůraznil společně s šéfem svého úřadu Dariem Dunkerem, že Kocabu na cenu nominovali za to, jak změnil svoje politické názory směrem k pacifismu. Ovšem Hunke a Dunker se také distancovali od Kocabových antisemitských slov, jejichž autenticitu přiznali s tím, že jsou nepřijatelná. V době navržení Kocaby o nich oba politici podle svého prohlášení nevěděli. Změnili tak postoj strany Die Linke, která předtím tvrdila, že Kocabova slova byla vytržena z kontextu.

Prohlášení Hunkeho a Dunkera bylo doplněno vyjádřením Ruslana Kocaby, který se za svoje slova z roku 2011 omluvil všem, které tak mohl urazit. Politici Die Linke tvrdí, že si Kocaba cenu zaslouží. Konečné rozhodnutí o Cášské ceně míru má padnout 14. června.

Ruslana Kocabu jsme našim čtenářům představili zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.