EU dochází trpělivost s Rumunskem

Místopředseda EK od Rumunska požaduje změny v oblasti nově přijaté legislativy, neboť prý porušuje principy právního státu.

Místopředseda Evropské komise a socialistický tzv. Spitzenkandidat na šéfa EK Frans Timmermans napsal v dopise do Bukurešti, že EU dochází s Rumunskem trpělivost. Podle dopisu bude Komise hned reagovat na porušování principu právního státu v zemi.

V dopise se dále uvádí, že legální rámec evropských sankcí vůči Rumunsku začne v případě, že Rumunsko neprovede požadovaná zlepšení nebo dojde ke zhoršení situace ohledně vlády práva v zemi. Timmersmansův dopis vyjádřil naději na dialog, který by zabránil spuštění článku 7. Ten vede k proceduře vážných politických sankcí vůči členské zemi – suspendování práva hlasovat.

Dopis byl zaslán do Bukurešti po skončení summitu EU v Sibiu a vztahoval se k vážným problémům s nezávislostí justice v zemi. Podle kritiků totiž rumunský parlament přijal změny, které mohou vést k posílení rizika korupce a k její beztrestnosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.