Německo: nosit jarmulku v metru? Sebevražda.

V Německu se rozhořela debata o bezpečnosti lidí s židovskou vírou na veřejnosti.

Pověřenec pro antisemitismus Felix Klein uvedl, že spolu s nárůstem nenávisti vůči Židům nemůže doporučit, aby v Německu nosili jarmulku kdekoliv. Ministr zahraničí Heiko Maas zase řekl, že „nikdo by neměl skrývat svou židovskou víru“.

Zástupci Židovské obce uvedli, že není možné šířit poselství, že nosit jarmulku je příliš nebezpečné, pole je tak přenecháno nepřátelům demokracie. To stát musí zajistit, aby mohli lidé volně a svobodně provozovat své náboženství. Je neakceptovatelné, že by Židé měli skrývat svou identitu.

Klein tvrdí, že jeho varování mělo sloužit jako budíček ohledně bezpečnosti židovské komunity v Německu.

Ale mimo židovskou komunitu převládá skepse. Informací o útocích na ty, kteří jarmulku nosí, je mnoho. V Berlíně-Charlottenburgu byl zbit student svými spolužáky – protože je Žid.

Maya Zehden z německo-izraelské společnosti říká natvrdo: „nedoporučuji Židům nosit jarmulku“. Pohybovat se v metru s jarmulkou považuje za „sebevraždu“.

Objevuje se ovšem i kritika SPD, jejíž politika prý vysílá zcela jiné signály. Neustále se objevují komentáře kritické vůči Izraeli, tvrdí advokátka Zdesenko.

Jiní tvrdí, že je potřeba říci narovinu, že debata o bezpečnosti Židů v Německu je důležitá. Ti, kdo chodí do synagogy a jsou obklopeni policií, bezpečnostním personálem, zdmi a pancéřovaným sklem, si těžko mohou připadat bezpečně.

Nápad, aby v jednom konkrétním dni všichni nosili na hlavě jarmulku a tím prokázali solidaritu, vyvolává rozporuplné reakce. Někteří uvádějí, že jeden den na tom, že se Židé necítí bezpečně, těžko něco změní. Je prý potřeba získat německou veřejnost k boji proti antisemitismu.

Antisemitismus Židé zažívají denně a na každém kroku, tvrdí Benjamin Steinitz z výzkumného a informačního úřadu pro antisemitismus. Odpovědnost za bezpečnost ale nemůže být v otevřené společnosti přenechána jednotlivci, o to se musí postarat stát a občanská společnost, tvrdí Steinitz.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.