Skotsko si určilo nová pravidla pro referenda

Edinburgh má nová pravidla jako součást snahy o to prosadit nové referendum o samostatnosti země. Jedná se o důsledek Brexitu, který Skotsko nepodporuje.

Skotská vláda změnila pravidla pro lidová hlasování v naději, že by se do roku 2020 v zemi mohlo konat další referendum o samostatnosti. Tedy, v případě, že k tomu dá zelenou také britský parlament v Londýně.

Nový zákon o referendu chce dát neprůstřelná pravidla pro jakékoliv referendum v zemi. Premiérka Nicole Sturgeonová a její vláda se snaží, aby celková nespokojenost Skotska ohledně odchodu Británie z EU byla viditelná a smysluplná, a zároveň tím zvyšuje tlak na britskou vládu v Londýně.

Sturgeonová naznačila, že zákon má umožnit skotskému lidu vybrat si vlastní budoucnost, ne pasivně přijmout tu, kterou mu vnutil Brexit. Ovšem londýnská vláda odmítá, že dá Skotsku svolení ke konání dalšího referenda o nezávislosti. Názor skotské premiérky je však jasný: tento postoj Londýna je neudržitelný.

Nový zákon o referendu neurčuje žádné datum dalšího lidového hlasování. Sturgeonová řekla, že druhá polovina roku 2020 by byla tím pravým časem.

V roce 2014 podpořilo 55 % Skotů setrvání země v 300 let staré unii s Anglií a Walesem, 45 % bylo pro nezávislost. V poslední době ale výzkumy ukazují nárůst podpory nezávislosti Skotska.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.