Pokus o oslabení ochrany Amazonského pralesa neprošel

Brazilský parlament neprojednal prezidentský dekret, který by oslabil ochranu Amazonského pralesa a hrál do ruky mocné zemědělské lobby.

Pokus prezidenta Jaira Bolsonara a poslanců, kteří podporují velký agrobyznys v Brazílii, o to oslabit zákony na enviromentální ochranu Amazonie, neprošel. Brazilský parlament o návrhu změn zákona nejednal.

Kongres, tj. parlament, neprojednal prezidentský dekret, který vyžadoval jeho schválení a který obsahoval oslabení zákona na ochranu životního prostředí Amazonie. Dekret vydal už Bolsonarův předchůdce Michel Temer, ale měl podporu jak Bolsonora, tak velkého agrobyznysu v Brazílii.

Kritici tvrdili, že dekret ve skutečnosti uděloval amnestii držitelům půdy, kteří v Amazonii způsobili odlesnění v rozsahu 5 milionů hektarů. Nicméně některé zemědělské společnosti z obavy z toho, že by došlo k poškození reputace jejich výrobků na zahraničních trzích, podpořili kritiky změn.

Nový prezident Jair Bolsonaro od nástupu do úřadu pracuje na tom, aby se zákony na ochranu Amazonského pralesa oslabily ve prospěch zemědělské lobby.

Ochránci přírody tvrdí, že jde o kroky, které ohrožují Amazonský prales, který je považován vědci za nejlepší ochranu proti globálnímu oteplování. Pomáhá totiž absorbovat obrovské množství skleníkových plynů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.