Abe připravuje agendu na summit G20 v Ósace

Summit se má zaměřit na následující agendu: zachování mezinárodního obchodního řádu, digitalizace, řešení globálního znečištění.

Andrew Salmon shrnuje pro Asia Times, na asijské dění zaměřené noviny, hlavní body důležitého summitu.

Summit proběhne v době zvyšujícího se napětí na Blízkém východě a před japonskými volbami do horní sněmovny. Japonsko se těší i na další významné události, kromě blížícího se summitu je to také světový pohár v rugby a v příštím roce letní olympijské hry v Tokiu.

Mezi hosty G20 bude velká trojka – Donald Trump, Si Ťin-pching a Vladimir Putin. Trump se má setkat s čínským prezidentem, s Vladimirem Putinem a s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Šinzó Abe už načrtnul agendu, půjde zejména o zachování mezinárodního obchodního řádu, digitalizaci a řešení globálního znečištění. Ohledně obchodu se bude hovořit o čínském návrhu RCEP (regionální komplexní ekonomické partnerství), který by spojil země ASEAN se šesti indopacifickými státy.

Pokud by došlo ke shodě, RCEP by se stala největší zónou volného obchodu na světě. Je však třeba vzít v úvahu, že Indie se obává záplavy levného čínského zboží a Austrálie a Nový Zéland požadují dodatky k ochraně práce a životního prostředí.

Abe má s Trumpem relativně dobré vztahy, ale ani on se s ním neshodne ohledně volného obchodu. Trump chce s Japonskem bilaterální dohodu, Japonsko z toho „vůbec není nadšené“. Abe sice uznává, že Světová obchodní organizace má od neúspěchu vyjednávání v Dauhá v roce 2001 problémy, země od té doby uzavírají bilaterální a multilaterální obchodní dohody. Přesto si přeje, aby se z WTO znovu stal „strážce svobodného a spravedlivého mezinárodního obchodu“.

Abe vyzdvihl důležitost volného obchodu a zmínil ASEAN, zřejmě proto, aby se vyhnul zmínkám o Číně a Jižní Koreji, protože s oběma zeměmi má Japonsko zatížené vztahy.

Digitalizace podle japonského premiéra sice představuje nové obchodní modely, zároveň ale vznikají problémy, protože nadnárodní firmy neplatí daně – je tu potřeba mezinárodní spolupráce. Abe vidí prioritu také v inovacích, které by měly řešit ekologické problémy, což ovšem skutečně není priorita Trumpova. Japonsko bude brzy hostit globální konferenci o ekologických inovacích.

Svůj článek Salmon zakončil sloganem „jestliže máte čas ohlížet se zpět, hleďte raději dopředu“.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.