Dovolená turkmenského prezidenta vyústila ve spekulace o jeho smrti

Během neděle se v médiích objevily informace o tom, že turkmenský prezident Berdymuchamedov zemřel.

Velvyslanectví Turkmenistánu v Rusku muselo oficiálně odmítnout zprávy médií o smrti prezidenta země Gurbanguly Berdymuchamedova. Má se podle informací turkmenské diplomatické mise jednat o „absolutní lež“ a „pseudoinformaci“.

Turkmenský lídr má být na dovolené a v naprostém pořádku.

Informace o smrti prezidenta středoasijské země se objevily během neděle 21. července z několika zdrojů na kanálu Telegram. Následně smrt prezidenta potvrdil také ředitel Centra pro monitorování eurasijských problémů Aslan Rubajev s odvoláním na své zdroje. Sdělil to ruskému rádiu a hovořil o tom, že informace pochází z turkmenských podnikatelských zdrojů s kontakty v tajných službách. Prezident měl zemřít v době své dovolené. Ovšem později Rubajev svoje slova odvolal a za výroky se omluvil. Mělo se jednat o omyl.

Další informace médií tvrdily, že Berdymuchamedov odletěl do Německa, aby navštívil svojí těžce nemocnou matku, která se zde léčí.

V neděli večer Berdymuchamedov pogratuloval zaměstnancům lékařských institucí a nemocnic v rámci jejich profesního svátku, který připadl na tento den. Turkmenská média pak obšírněji informovala o tom, jak prezident tráví čas na dovolené.

Berdymuchamedov je prezidentem Turkmenistánu od roku 2007. Původním povoláním je lékař-stomatolog a dlouhou dobu v této oblasti pracoval. V roce 1997 se stal ministrem zdravotnictví. V úřadu prezidenta nahradil v roce 2007 Saparmurata Nijazova s podporou 82 % voličů.

V Turkmenistánu panuje skutečný kult Berdymuchamedova. Na veřejných místech jsou zobrazení prezidenta země, na jeho počest se pojmenovávají instituce a stavby. Částečně se to dotýká i prezidentových příbuzných – nejvíce otce, kterému postavili pomník a pojmenovali po něm školu.

Mezi 22 nejhoršími diktátory podle spisku Foreign Policy zaujímá Berdymuchamedov celkem 5. místo. Terčem kritiky mezinárodních organizací a tisku je stav lidských práv a také svoboda slova.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63060270

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.