Současná spotřeba přírodních zdrojů potřebuje 1,75 planety Země

Od 29. července žije lidstvo z hlediska obnovitelných přírodních zdrojů na „ekologický dluh“.

V letošním roce lidstvo vyčerpalo zásobu obnovitelných přírodních zdrojů a od 29. července funguje na „ekologický dluh“, informovala zpráva organizace Global Footprint Network. V rámci určení středního ukazatele ekologického dluhu planety výzkumníci vyčíslí objemy využití přírodních zdrojů (voda, potraviny, dřevo apod.) a srovnají je se schopností ekosystémů se znovu obnovit.

K tomu, aby si lidstvo zajistilo svoje potřeby v přírodních zdrojích, už nyní potřebuje 1,75 planety Země. Přitom se využití zdrojů liší výrazně podle zemí. Takové Německo by se svou spotřebou potřebovalo 3 planety Země, v případě USA jde už o planet pět. Ovšem ještě hůř je na tom Katar, který žije na ekologický dluh už od 18. února. Naopak Indonésie až od 18. prosince.

Letošní den, kterým začíná žití na ekologický dluh pro celé lidstvo, přišel o tři dny dříve než v roce 2018. Tento ukazatel sledují vědci od 70. let, kdy připadal na konec prosince, v 90. letech se posunul na půlku října a na začátku 21. století na září.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.