Senát Trumpovo veto nepřehlasoval

Zákon o blokování prodejů některých zbraní Rijádu byl vetován. USA budou i nadále vyvážet do Saúdské Arábie svoje zbraně.

Americkému Senátu se v pondělí nepodařilo přehlasovat veto Donalda Trumpa na zákon, který blokoval prodej určitých typů zbraní do Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů.

V prvním z celkem tří různých pokusů o to přehlasovat prezidentské veto Senát neuspěl s poměrem hlasů 45–40. Jedná se o číslo, které bylo vzdálené dvoutřetinové většině potřebné k přehlasování veta. Z Republikánské strany se k demokratům připojilo celkem 5 senátorů.

V květnu administrativa Donalda Trumpa oznámila, že hodlá Saudské Arábii prodat další zbraně v hodnotě 8 miliard dolarů, obešla při tom hodnocení Kongresu, který navrhnul novou legislativu blokující prodej zbraní firmy Raytheon (přesná munice a další vybavení).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.