Jak Irové vnímají novou situaci s britským premiérem Johnsonem?

Konfrontační styl Borise Johnsona ulehčuje situaci pro irského premiéra Leo Varadkara.

Irish Times tvrdí, že konfrontační styl Borise Johnsona ulehčuje situaci pro irského premiéra Leo Varadkara.

Leo Varadkar, irský premiér, má o jednu starost méně. Nemusí hledat kompromis ohledně tzv. hraniční pojistky, protože nový britský premiér Johnson se vydal konfrontační cestou a o kompromis usilovat nebude, míní Irish Times.

Pozn. redakce: hraniční pojistka se týká citlivého problému hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Tzv. tvrdá hranice (s hraničními kontrolami apod.) by vyvolala značné politické napětí, které by mohlo snadno obnovit konflikt, včetně snah o sjednocení irského ostrova.

Johnson „pěkně pročistil“ svůj kabinet, navíc jako svého poradce jmenoval Dominika Cummingse, který byl hlavním stratégem kampaně za Brexit. Dopady takového jednání na Iry budou ovšem obrovské a jsou do značné míry nepředvídatelné. Varadkar to má ale lehké, bude to on, kdo se postaví anglickému vydírání. To nebude těžká role, míní Irish Times, bude mít i podporu svých evropských partnerů.

Johnsonovo chování nemůže nikoho nechat na pochybách o jeho záměrech. Chová se jako Churchill s rétorikou „pustíme se do nich na plážích“. Chce Brexit bez dohody. Jistě doufá, že EU se vyděsí a ustoupí. Irish Times se ovšem domnívají, že evropští lídři nebudou chtít s Johnsonem vůbec vážně jednat. Jenže, myslí si Irish Times, snaha oslabit pojistku by zpochybnila legitimitu EU jako takové.

Johnson z toho může ovšem vytlouct politický kapitál. Patriotická tvrdá linie je politicky snadná volba, i když má následně katastrofální dopady pro lid dané země. Ekonomické argumenty mohou mít jen malou váhu na politická rozhodnutí. Irish Times zároveň spekulují, zda se uvnitř samotné konzervativní strany najde někdo, kdo by Johnsona umírnil.

Vláda v Dublinu toho moc nezmůže, může se leda tak připravovat na nejhorší. Ale je potřeba informovat občany o tom, jak bude fungovat obchod, jak se bude chránit jednotný vnitřní trh EU. Lidé se musejí připravit, nabádá Irish Times.

Dlouhodobé politické dopady těžko odhadnout. Varadkar může získat tím, že se tvrdě postaví britskému vydírání, ale následné katastrofální dopady Brexitu na irskou veřejnost mohou urychlit propad vládní podpory.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.