Mafie je v Neapoli stále živá

Vyhlašovat konec tradiční neapolské mafie, jak to dělají média, se zdá být přinejmenším předčasné.

Po dlouhou dobu byla Neapol baštou své vlastní mafie zvané Camorra. Poslední dobou se šíří názor, podle něhož Camorru předstihla kriminální aktivita takzvaných ‚gangů mláďat‘, skupin znuděných adolescentů nedočkavých si zastřílet, rovněž ozbrojených noži, kteří neuznávají jakékoli hodnoty nebo pravidla jednání. Žijí pouze pro současný moment, bez pomyšlení na budoucnost a potulují se městem, kde vyvolávají nepokoje, nebo se snaží upozornit na sebe etablované členy Camorry, píše článek Felie Allumové pro The Conversation.

Opravdu se tyto skupiny zmocnily role tradiční mafie v Neapoli nebo slučují média stoupající příležitostné násilnosti mladých s romány, reportážemi a filmy jako Piranhas Roberta Saviana? Zdánlivý úpadek Camorry je možná atraktivní pro média, pro ostatní je však tento názor matoucí a nebezpečný. Bližší pohled na situaci ozřejmí, že Camorra úspěšně funguje a kontroluje teritorium.

Speciální policejní jednotky jen v červnu zatkly 126 údajných členů Camorrské federace, která zřejmě kontrolovala město a jeho kriminální aktivity od konce 90. let. Soudní zatykače se soustředily na aktivity mezi lety 2011 a 2016 a zabavily nemovitosti a zboží v hodnotě 130 miliónů eur, od diamantů po supermarkety. Tento zákrok znovu poukázal na všudypřítomný – a snadno zapomenutelný – vliv neapolské Camorry.

Někdy se zapomíná na to, že italské mafie jsou i přes svoje zahraniční aktivity (praní špinavých peněz, obchod s drogami) teritoriální. Silná lokální aktivita zůstává klíčem k jejich finanční a náborové strategii. Nelze podceňovat, že jejich podstatnou ziskovou aktivitou je vydírání a lichvářství provozované v jejich ‚komunitách‘. Členové klanů často provozují lichvářství formou půjčky ‚klientovi‘, což často vede k násilnostem, případně k převzetí části nebo celého podniku. Klany tak dominují ekonomické činnosti a dennímu životu mnoha občanů, aniž by se je kdokoli odvážil udat.

Zároveň mafie obzvláště využívají veřejné prostory, aby demonstrovaly svou moc a vzdorovaly státu. Po nedávných zatčeních italské justiční orgány naznačily, že nemocnice San Giovanni Bosco se stala baštou a panstvím mafie. Podle tvrzení Místního antimafijského direktorátu (DDA) jedna údajná větev klanu Contini, jmenovitě jeden z jejích členů, který ‚pracoval‘ jako nemocniční zřízenec, spolu s dalšími údajnými členy klanu zasahoval do projektů a jednání po celé nemocnici, takže Camorra prakticky převzala řízení zdravotní instituce.

Klan údajně používal nemocnici jako bezpečný prostor pro společenská setkání a summity Camorry a pro předávání vydíraných peněz a vracení dluhů. Rovněž prý kontroloval systém lékařských ordinací a operací k získání privilegovaného přístupu k lékařskému ošetření pro členy klanu – mimo obvyklý byrokratický postup a čekací listiny.

Žalobci též tvrdí, že klan manipuloval jednání o veřejných kontraktech pro úklid a pro kantýnu řízenou Camorrou. Navíc, podle DDA, soukromá společnost, která řídila ambulanční dopravu byla v úzkém spojení s klanem, což například údajně umožnilo vyžadovat 400–500 eur v hotovosti na ruku od lidí, kteří chtěli své zesnulé odvézt domů.

Tato obvinění, budou-li soudem prokázána, odhalují míru kolonizace veřejných prostorů tradiční mafií – otřesný příklad toho, jak Camorra dosud proniká do všech oblastí života města. Každodenní život obyvatelů Neapole – nákup, společenský styk, dokonce i zdravotní péče – je nadále dominován organizovanou, rafinovanou kriminalitou, která zdaleka není vystřídána partami bloumajících holobrádků.

Knižní tip k tématu:

David Lane: Do srdce mafie, 2010

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.