Když vyhraje opozice, opustíme Mercosur, hrozí Brazílie

Brazílie se obává vítězství argentinské levice v nadcházejících prezidentských volbách.

Brazílie opustí Mercosur v případě, že by v Argentině vyhrála opozice, zaznělo z úst brazilského ministra hospodářství Paulo Guedese.

Opoziční kandidát Alberto Fernández dostal v primárkách minulý víkend celkem 48% podporu voličů, což se považuje za předzvěst výsledků říjnových prezidentských voleb v zemi. Konzervativní Mauricio Macri, který je spojencem brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, dostal jen 32 % podpory.

Kandidátkou opozice na viceprezidentku země je přitom bývalá prezidentka Cristina Fernández de Kirchner, která v letech 2007 až 2015 prosazovala protekcionistickou politiku. „Jistě, že Mercosur je nástrojem integrace Brazílie do mezinárodního obchodu. Ale co když se Kirchnerová rozhodne, že přijde a zavře jejich ekonomiku,“ řekl Guedes. Pokud k tomu dojde, „pak odejdeme z Mercosuru“, dodal.

Brazílie, Argentina,n Uruguay a Paraguay jsou členy obchodního bloku Mercosur, který nyní uzavřel také díky snaze Bolsonara s Macrim obchodní dohodu s Evropskou unií po 20 letech vyjednávání. Obě vlády chtějí podobné smlouvy dohodnout také s USA.

Guedes dále zpochybnil závislost země na Argentině. Podle něj je Brazílie kontinentální ekonomika, která se na další nespoléhá. Ministr zdůraznil „excelentní chemii“ mezi prezidenti Macrim, Bolsonarem a Trumpem. Podle něj by vítězství argentinské levice ve volbách vedlo k vlně argentinské migrace do Brazílie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.