V Itálii propukla vládní krize

Zdá se, že vicepremiér Salvini jen hledá záminku, jak se koalice zbavit a prosadit nové volby. Liga má vysoké preference a nové volby se jí hodí.

Vicepremiér a předseda Ligy Matteo Salvini uvedl, že koalice s Hnutím pěti hvězd skončila. Chce nové volby. Premiér Giuseppe Conte ovšem tvrdí, že za rozpad koalice může právě Liga.

Salvini umí dobře mediálně pracovat i s rozpadem koalice, píše Tagesschau. Salvini chce, aby premiér Conte v parlamentu nechal potvrdit, že většina již neexistuje. Proto je potřeba dát slovo opět voličům.

Koalice pro Salviniho nemá budoucnost, chce nové volby. Conte musel následně připustit, že jeho vláda skončila. Podle něj je na vině právě Salvini. Chce vytlouct kapitál z toho, že právě nyní se Lize daří a má vysoké preference.

Když Conte předstupoval před novináře s tímto oznámením, jen stěží skrýval vztek.

Formální důvod pro odchod z koalice je prý projekt vysokorychlostní železnice Turín – Lyon. O tom se v Itálii vedou spory již desítky let. Liga hlasovala pro tento projekt, kdežto Hnutí pěti hvězd volilo proti.

V minulých měsících bylo přitom mezi koaličními partnery konfliktů vícero. Počátky společného vládnutí prý byly úspěšné, ale „pak se něco pokazilo.“

Salvini v minulých týdnech využíval každé příležitosti, aby svého koaličního partnera provokoval. Například svým tvrdým postojem v migrační politice, která byla pro Pět hvězd stěží skousnutelná. A naopak, reformu justice, kterou předložilo Hnutí pěti hvězd, kritizoval Salvini tak, jako kdyby byl z opozice.

Vypadalo to, že Salvini jen hledá záminku, jak se koalice zbavit a prosadit nové volby. Důvod je jasný, pravicové Lize se v průzkumech daří, má preference kolem 36 %.

I koaliční partner Pět hvězd obviňuje Salviniho z toho, že nechal koalici rozpadnout. Pěti hvězdám přitom v nových volbách hrozí velké ztráty.

Také opozice, ať už sociální demokraté, nebo pravicové opoziční strany, tvrdí, že chtějí nové volby. V italských médiích se objevuje termín 13. října pro hlasování o složení nového parlamentu.

Ilustrační foto: Autor – Presidenza della Repubblica, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68046608

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.