Rusko by mohlo zakázat vývoz dřeva do Číny

Ruská strana od Číny požaduje spolupráci v boji proti nelegální těžbě dřeva a zdroje na obnovu lesa.

Rusko by mohlo zakázat vývoz dřeva do Číny v případě, že se Peking nebude podílet na boji proti nelegálnímu kácení lesa v Rusku, sdělil ministr životního prostředí Dmitrij Kobylkin novinám Vědomosti, informuje Gazeta.ru.

„V případě, že uvidíme z čínské strany konkrétní kroky, tak tento problém vyřešíme,“ dodal Kobylkin dále. Ruské ministerstvo spolupracuje s čínskými kolegy. V Číně mají ochranu přírody na starosti tři ministerstva. Rusko se také obrátilo na čínské bezpečnostní orgány.

Kobylkin také navrhl, aby na hranicích s Čínou vznikly komplexy pro vysazování nových stromů, které by postupně nahradily to, co bylo načerno pokáceno. Rusko přitom vydělilo celkem 2 miliardy rublů do tohoto projektu a chce, aby také čínská strana přispěla 3 až 4 miliardami.

Už v únoru informoval šéf Federální agentury lesního hospodářství Ivan Valentik, že Rusko o plném zákazu vývozu dřeva neuvažuje, zdůraznil tehdy, že téma se může řešit jinak – pomocí celních regulací. To by znamenalo zvýšení cen na vývoz kulatin, což by zvýhodnilo vývoz zpracovaného dřeva z Ruska. Podle čísel byl rok 2018 pro vývoz dřeva rekordní, celkem 20 milionů krychlových metrů kulatin se vyvezlo do Číny. Celkem 228 miliony krychlových metrů dřeva bylo celkem vytěženo v témže roce.

Kobylkin dále řekl, že vláda chystá velký program, který by měl ochránit ruské lesy před požáry, včetně zvýšení počtu meteorologických stanic či využití malých letadel k monitorování lesa. Další možnosti je podle ministra sektorové rozdělení lesa, za který by pak nesly odpovědnost společnosti, které v daném místě působí.

Podle posledních informací je nyní v Rusku 202 lesních požárů na ploše 283,2 tisíc hektarů. Jsou nyní hašeny. Ve vzdálených oblastech Ruska ale hoří ještě 2,5 milionu hektarů lesa.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.