Putin a Macron se vzájemně potřebují. Víc než před dvěma lety

Francouzský prezident je momentálně pro Vladimira Putina tím nejpříhodnějším partnerem v EU, míní ruský odborník.

Ruský expert na mezinárodní politiku Andrej Kortunov se pro web Ruské rady pro mezinárodní otázky zaměřil na kontext a potenciál pondělního setkání Emmanuela Macrona a Vladimira Putina. Kortunov v úvodu připomíná v řadě ohledů odlišné postoje obou prezidentů, počínaje sportem a konče preferencemi ohledně mezinárodního uspořádání či lidskými právy. Ovšem, jak doplňuje, navzdory tomu všemu se oba politici potřebují, dnes dokonce víc, než před tomu bylo před dvěma roky.

Vladimiru Putinovi v Evropě nezůstal příhodnější diskutér než právě francouzský prezident. Kancléřka Angela Merkelová je za zenitem svojí politické kariéry a její vliv na evropskou politiku oslabuje. Itálie zůstává ve stavu latentní politické krize a Guiseppe Conte ani Matteo Salvini nemohou s Putinem jednat ve jménu Evropy. Už vůbec taková role nepřipadá v úvahu u Borise Johnsona.

Na druhou stranu je mezi EU a Ruskem nakupených dost témat, která je třeba řešit: situace na východě Ukrajiny, situace v Sýrii, perspektivy vztahů s Íránem i budoucnost evropské bezpečnosti. A Kortunov u všech vidí změnu dynamiky. V případě Ukrajiny se týká nové perspektivy spojené se změnou politické reprezentace země. V Sýrii hrozí eskalace kolem Idlíbu a nové proudy utečenců do Evropy. V případě Íránu jde o rozpad jaderné dohody JCPOA a zostření vztahů mezi Teheránem a Washingtonem, a v případě evropské bezpečnosti se jedná o krach dohody INF.

Korutov ovšem zdůrazňuje, že nelze čekat otevření nové kapitoly rusko-francouzských nebo rusko-evropských vztahů, brání tomu řada objektivních překážek, nedozrál k tomu čas. Přesto si Kortunov myslí, že schůzka by mohla otevřít novou politickou sezónu evropské politiky a aspoň sblížení francouzských a ruských pozic v jedné, dvou oblastech. Oba prezidenti na to mají prostor – aniž by ztratili tvář a obětovali svoje principy. A pro oba, míní Kortunov, by to byl velký úspěch.

Poznámka redakce: Summit obou státníků se nakonec věnoval kromě dvojstranných vztahů především otázky vztahů mezi EU a Ruskem a jejich normalizace, bezpečnostní otázky spojené s ukončení platnosti dohody INF a především oživení normandského formátu o Ukrajině. Ruský prezident ovšem zatím svoji účast na jednání skupiny nepotvrdil. Více zde (rusky).

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.