Německá Die Linke hledá samu sebe

Strana čelí existenční krizi, neboť ti, pro které byla strana založena, tedy pracující a nezaměstnaní ji odmítají.

Tagesschau ozřejmuje, jaké problémy má německá Die Linke. Strana si není jistá svým směřováním a také zažívá personální krizi.

Die Linke v evropských volbách získala jen 5,5 %. Proto dnes před zemskými volbami v Sasku, Braniborsku a Durynsku panuje klid zbraní.

Poslanci Die Linke upozorňují na to, že strana čelí existenční krizi, neboť ti, pro které byla strana založena, tedy pracující a nezaměstnaní ji odmítají. Die Linke vede již delší dobu debatu o svém směřování, ale nyní je jasné, že stojí na křižovatce. Kdo bude čerpat z nespokojenosti občanů? Budou to jen pravicoví populisté, nebo se podaří kanalizovat nespokojenost i jinam?

Často se tato otázka přesouvala jako válka mezi levicovou Sahrou Wagenknechtovou na straně jedné, a Katjou Kippingovou na straně druhé. Wagenknechtová se ovšem stáhla, ale místo úlevy je patrná spíš personální krize.

Wagenknechtová symbolizovala určitou pozici, která je nyní prázdná. A z Die Linke zaznívá, že toto prázdné místo musí být zaplněno, neboť Die Linke nesmí skončit jako verze Zelených. Od některých organizací zaznívá i požadavek na kompletní personální přeměnu.

Profil Die Linke musí tvořit sociální spravedlnost a mír.

Jedna z nadějných tváří strany, Jan Korte, říká že strana se sama se sebou musí jasně vypořádat. Musí být jasné, ke komu strana mluví. Podle něj to jsou ti, kteří nepatří k výhercům ve společnosti. A strana musí mít schopnost dosáhnout moci. Korte proto vítá úvahy z SPD o spolupráci i na spolkové úrovni.

Jenže jiní zase říkají, že strana se pak příliš zaměřuje na vládnutí a potenciální voliče to neláká. Strana musí být alternativou vůči neoliberální politice. Sporné je také do jaké míry Zelení provádějí eskalaci napětí vůči Rusku, nebo snad chtějí vojenské akce v Perském zálivu. S tím by měla Die Linke spolupracovat?

Die Linke nechce vojenské akce a odmítá NATO. Kippingová ovšem zase tvrdí, že když se bude mluvit jen o tom, co strany vlevo rozděluje, pak žádná budoucí perspektiva není.

Snad v jednom je strana jednotná: po volbách ve východním Německu bude následovat interní zúčtování ve straně.

  • Připomínáme čtenářů pro získání historického kontextu analýzu Ilony Švihlíkové věnovanou deseti letům od vzniku strany.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Ferran Cornellà – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59899338

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.