Trumpova válka proti FEDu

Trumpovým jediným nástrojem, jak zastavit hospodářskou recesi, je šikana guvernéra centrální banky, tvrdí kritik.

Komentátor Financial Times Edward Luce se domnívá, že Donald Trump má k zastavení recese jeden nástroj – šikanu guvernéra FEDu Jeroma Powella.

Politujte Powella, začíná Luce svůj článek. Ten, kdo ho vybral do funkce guvernéra americké centrální banky, nyní přemítá, jestli je horším nepřítelem USA Powell nebo čínský prezident. Trump sice tenhle tweet smazal, ale těžko zapomenout, že Powella označil za pomalého v myšlení, kterému chybí vize a který je jako golfista, který se neumí trefit do jamky.

Jako kdyby Powell ničil Trumpovy vyhlídky na znovuzvolení. A místo toho udělal FED to, co Trump chtěl – snížil úrokové sazby. Powell se ovšem provinil tím, že zapochyboval, kolik toho asi může centrální banka udělat tváří v tvář obchodnímu konfliktu.

Trump ovšem sám ničí nástroje, které by mohl pro recesi použít. První by bylo nechat obchodní války s Čínou. Panika vede k posilování dolaru, jehož zisky smazaly nějaké snížení úrokových sazeb. Trump dále „nařídil“ americkým firmám, aby odešly z Číny. Takové výroky těžko přispívají k investičnímu klimatu a větším investicím. Očividně mu jde o plné „rozpojení“ americké a čínské ekonomiky.

Trump by se také mohl pokusit o konstruktivní a společný přístup. Summit G7 ve Francii je k tomu ideální příležitostí, píše Luce. Mezinárodní spolupráce může pozitivně ovlivnit měnový vývoj i zabránit propadu ekonomiky. Jenže právě mezinárodní koordinace je Trumpovi bytostně cizí.

A pak je tu nějaký fiskální stimul. Zdá se, že prezident uvažoval o nějakém snížení daní. Jenže, to by chtělo souhlas demokratů, což je Trumpovi odporné. Demokraté by navíc mohli chtít federální minimální mzdu 15 dolarů za hodinu, nebo velký infrastrukturní program – obojí by ekonomice velice pomohlo. Takže najednou Trump říká, že snížení daní není na pořadu dne.

A pak už mu zbývá jen jeden nástroj, vysvětluje Luce. A to je vyhrožování Powellovi. Problém je ovšem v tom, že Trump zbraně FEDu dosti nadsazuje. FED zdaleka nemá takový manévrovací prostor, nemluvě o úvahách Larryho Summerse o tzv. setrvalé stagnaci.

Trump může vyhrožovat a možná se nakonec odhodlá i k pochybnému právnímu kroku a Powella odvolá. Ale ani tak nemůže z FEDu učinit zázračný lék na všechny potíže.

Horší je, že pokaždé, když Trump vyhrožuje Číně, dívá se poočku na FED. A FED mu to dovoluje. Nyní chce po FEDu snížení o jeden procentní bod. Expanzivní politika znamená, že Trump může vést svou obchodní válku o něco déle. FED tuhle válku přežije a zůstane nezávislý, myslí si Luce. Ale Powell zřejmě ne.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.