Trump ignoruje Německo, aby rozdělil EU

Při současné cestě do Evropy se Trump cíleně nezastaví v Německu. Zato jede do Polska, které výrazně posílilo svůj vliv.

Prezident Donald Trump se na cestě do Evropy jednak zúčastní summitu skupiny G7 ve Francii a následně pojede do Polska, kde si má připomenout 80. let od začátku druhé světové války. Ovšem zastávku ve vedlejším Německu vynechá, i když Berlín je blízko.

Během posledních dvou let se Trump sešel v Německu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou jenom jednou, v roce 2017 na summitu G20 v Hamburku. Ale nikdy nebyl jejím hostem v Berlíně.

Proč vlastně? Mezi Německem a USA je dost dlouhý seznam neshod – počínaje německými výdaji na obranu, přes postoje k Íránu, plynovodu Severní proud 2 až k zákazu účasti Číny na velkých infrastrukturních projektech. Vedle toho mezi Trumpem a Merkelovou není příliš dobrá chemie. Na oslavě dne D ve Francii dokonce Trump nepodal Merkelové ruku.

Ignorování Německa a zrušení návštěvy Dánska kvůli odmítnutí prodat USA Grónsko představují formu potrestání: Trump dělá transakční diplomacii: on je šéf, stanoví jasné cíle a požadavky, potrestá podřízené, tvrdí německý expert na USA Josef Braml. Naopak Polsko je schopné Trumpovi v daný moment vyjít vstříc materiálními ústupky.

Od nástupu Trumpa profil a vliv Polska posílil, naopak ten německý oslabil. Nile Gardiner z Heritage Foundation řekl německé televizi ARD, že v danou chvíli je Polsko druhým nejvlivnějším partnerem USA hned za Británií.

Braml k tomu dodal, že současní spojenci Trumpa ve východní Evropě by se neměli nechat ošálit, protože dříve nebo později bude Washington muset usmířit zájmy Ruska, aby se postavil Číně.

To, že se Trump k ekonomicky nejsilnější zemí EU chová jako k zemi pro přelet letadlem, má ale strategické cíle. Jeho spojenectví se zeměmi v konfliktu s Bruselem mají za úkol rozdělit EU. K tomu také podle dalšího analytika slouží současná cesta Trumpa do Evropy.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor-Fotobanka summitu G20, Germany

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.