K zemím připraveným zablokovat dohodu EU-Mercosur se přidalo Slovensko

Přístup brazilské vlády k Amazonii a špatné standardy bezpečnosti potravin mají být důvodem pro odpor Slovenska.

Slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná dala najevo, že Slovensko je připraveno zablokovat schválení obchodní dohody mezi EU a Mercosurem v rámci jednání Rady Evropské unie pro zemědělství a rybolov. Matečná uvedla, že chování Brazílie k Amazonskému pralesu není akceptovatelné. Dále rovněž uvedla, že důvodem pro slovenský postoj jsou také potravinové skandály v minulosti, nízké standardy v oblasti bezpečnosti a kvality potravin. Podle Matečné musí EU využít všechny dostupné prostředky, aby Brazílii donutila změnit přístup k Amazonii. Ekonomický tlak je jednou z možností.

Matečná zdůraznila, že stále intenzivnější kácení, vypalování pralesa přispívá významně ke změnám klimatu. Dále také připomenula, že Brazílie měla mít v minulosti problémy s kvalitou a bezpečností potravin a kritizovala to, že dohoda jde proti požadavkům EU na vlastní zemědělce ohledně ekologie a kvality výroby. Příkladem špatné bezpečnosti potravin byl skandál v roce 2017, který se týkal kuřecího masa, které se dostalo ke spotřebitelům po celé EU. Státní veterinární a potravinová inspekce Slovenska dovoz brazilského masa zakázala.

Ministryně Matečná hlasovala proti uzavření dohody EU-Mercosur, která se vyjednávala 20 let, už v roce 2016. A je připravena tak hlasovat znovu.

Zablokováním dohody hrozí také Francie a Irsko, a to v souvislosti s ekologickými otázkami, změnou klimatu a lesními požáry.

Další informace o tématu získáte například zdezde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.