Zelenskij znovu kritizoval Severní proud 2. Ukrajina dostane LNG z Polska a USA

Rusko-německý plynovod je „hrozbou“ pro Evropu. Polsko, Ukrajina a USA se dohodly na dalších dodávkách LNG.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v sobotu 31. srpna znovu kritizoval plynovod Severní proud 2. Zelenskij označil plynovod za hrozbu pro Evropu a přivítal kroky, které povedou k dovozům plynu z USA.

Slova padla během slavnostní připomínky začátku druhé světové války v Polsku, Zelenskij je vyslovil po boku polského prezidenta Andrzeje Dudy. Ukrajinský lídr zdůraznil, že Ukrajina má stejný názor jako Polsko – Severní proud 2 je nepřijatelný a ohrožuje Evropu jako celek.

„Chceme diverzifikaci zdrojů dodávek energie v trojúhelníku USA, Polsko a Ukrajina“, dodal Zelenskij dále.

USA, Polsko a Ukrajina dosáhly v sobotu dohody o spolupráci, která má směřovat k zabezpečení energetických dodávek do regionu, který se doposud spoléhá na ruský plyn.

Minulý čtvrtek už polská společnosti PGNiG vyhlásila, že prodává Ukrajině dodávku LNG z USA. Polsko, které je členem EU a NATO, se snaží odstavit od ruského plynu a dovážet plyn z USA a z Blízkého východu v podobě zkapalněného zemního plynu (LNG). Investovalo už do terminálů LNG na baltském pobřeží.

Podle dohody by Polsko mělo do roku 2021 dodat Ukrajině 6 miliard kubíků plynu za rok, což má být významné množství.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.