Investice mají pomoci v adaptaci na klimatickou změnu

Bezodkladná adaptace má být stejně důležitá jako snaha o zmírnění změny klimatu.

Globální komise o adaptaci, která zahrnuje desítky prominentů (například majitele Microsoftu Billa Gatese nebo bývalého šéfa OSN Pan Ki-muna) vyzývá vlády a byznys, aby se nejen snažili omezit změnu klimatu, ale také řešili klimatickou změnu a její důsledky s důrazem na adaptaci. Celkem 81 stran dlouhá zpráva navrhuje investice ve výši 1,8 bilionu dolarů na roky 2020 až 2030.

Konkrétně by se mělo jednat o investice do oblastí např. systémů včasného varování, infrastruktury, která zvládne zvýšenou hladinu moří a extrémní počasí či zemědělství, které si poradí se suchem. Investice se mají týkat i dalších oblastí – zvýšení zdrojů nedostatkové vody či zlepšení výsadby lesů. Zpráva uvádí příklad Bangladéše, kde vlády reagovaly na dvojí tragické povodně vytvořením protipovodňové ochrany, výstavbou ubytovacích přístřeší a sítí dobrovolníků. Zemi se tak podařilo snížit ztráty na životech v důsledku bouří.

Naopak nedávný případ Baham dobře ukazuje nutnost nezanedbat přípravu na klimatickou změnu, sdělil Pan Ki-mun. Bývalý generální tajemník také zdůraznil, že klimatická změna silně ovlivní propast mezi těmi, kteří mají a těmi, kteří nemají.

Bývalá pracovnice OSN Christina Figueresová, která pomohla dojednat Pařížskou dohodu o klimatu, sdělila, že diskuze o klimatické změně zanedbává téma adaptace. Podle ní jsou adaptace a zmírnění dvěma stranami jedné mince. Figueresová dodala, že pokud se zanedbá adaptace, lidstvo za takové selhání zaplatí vysokou cenu.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.