Thomas Cook se do 21. století nikdy nedostal

Obrovské dluhy, špatný management, ale i Brexit přivedly světovou cestovku ke krachu, který značně dopadne na turisty, 21 tisíc zaměstnanců firmy i na destinace.

Deník Die Welt prozkoumává důvody pádu globální cestovní kanceláře Thomas Cook.

Nešlo jen o dluhy ve výši 1,4 miliardy euro. Problémy byly i jinde a Brexit patřil mezi ně.

Thomas Cook existoval 178 let, a přesto spadl do propasti. Postiženy jsou miliony cestujících a 21 000 zaměstnanců. Půjde o největší akci britské vlády za dob míru  – „návrat turistů“. Dopady na destinace jako je Španělsko, Řecko či Turecko budou značné.

Dluhy byly obrovské, ale ještě v červenci se zdálo, že problém bude zvládnutelný, protože se našla finanční injekce. Její část pocházela od čínského koncernu Fosun. Další částky měly dodat finanční instituce. Nedůvěra ohledně finanční situace se však šířila jako domino. Hotely začaly žádat o vyšší platby, požadavky tak stále rostly.

Vysoké dluhy ale byly jen následek hlubšího problému, expert na cestovní ruch Simon Calder tvrdí, že firma se nikdy neposunula do 21. století. Dnes může každý „být cestovní kanceláří“. Vždyť všichni mají přístup k místům v letadlech, k postelím v hotelech či pronajímatelům aut, všechno si můžou zařídit sami.

Management zaspal, nebyl schopen připravit firmu na změnu spotřebitelských zvyklostí. Britové začali cestovat jinak – preferují tzv. městské výlety, nebo prostě jen prodloužený víkend, kdežto Thomas Cook se stále držel týdenní či dvoutýdenní dovolené někde u moře.  Vlastní prodejny byly velice drahé, přitom jen každý sedmý Brit dnes zamíří do cestovní kanceláře, většina si zajišťuje dovolenou online.

Roli sehrály i politické nepokoje a teroristické útoky. Od Egypta po Tunisko. Letošní rekordní letní teploty také měly svůj vliv, protože nebylo potřeba odjíždět do ciziny.

A pak je tu Brexit. Pád libry zdražil cestování. Projevila se také nejistota panující kolem odchodu Velké Británie z EU.

Vláda odmítla firmu zachránit s tím, že vlády „obvykle neinvestují do cestovních kanceláří“, a místo toho se snaží vrátit do země 150 000 britských turistů.

Radovat se ovšem budou hedgeové fondy, protože sázely na to, že Thomas Cook padne pomocí tzv. credit default swaps.

Ilustrační foto: Autor – Basher Eyre, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13464722

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.