Kurz přetáhnul k lidovcům voliče Svobodných

Největší překvapení voleb? Velký náskok Kurzových lidovců před druhou nejsilnější stranou.

Německý list Die Welt analyzuje výsledky nedělních parlamentních voleb v Rakousku.

Analýza voleb v Rakousku ukazuje, že 20 % voličů Svobodných přešlo k lidovcům. A Zelení získali hlasy, které v posledních parlamentních volbách v roce 2017 podpořily sociální demokracii.

Asi největším překvapením voleb byl náskok, jaký se podařilo Kurzovým lidovcům získat, píše Die Welt. Tak velký rozdíl mezi prvním a druhým místem ještě nikdy nebyl.

Sebastian Kurz může děkovat dvěma hlavním vlivům – jemu samotnému se podařilo přetáhnout k lidovcům 20 % bývalých voličů Svobodných. A naopak sociální demokraté ztráceli ve prospěch Zelených.

V případě Svobodných vypukly interní půtky po odhaleném skandálu bývalého šéfa strany, Heinze-Christiana Stracheho. A hlasy Zelených zřejmě jen doputovaly zpět, protože řada zelených voličů v roce 2017 volila sociální demokracii, aby zabránili nástupu Kurze k moci.

Určitým paradoxem je, píše Die Welt, že zrovna lidovci s tak mladým předsedou si tak dobře vedou u starších lidí. V případě mladých lidí do 29 let volilo konzervativní lidovce jen 27 %. Mezi mladými voliči si Kurz vede stejně jako Zelení.

Úspěch Zelených je částečně vysvětlen klimatickým hnutí, ale již v roce 2013 bylo patrné, že Zelení oslovují hlavně mladé.

Jinak vypadají výsledky stran hodnocené podle výdělku voličů. Důchodci mají nejvíce v oblibě lidovce, podpořilo je 45 % seniorů. Lidovci byli také úspěšní v kategorii zaměstnanců. Ale u dělníků nejvíce bodují Svobodní, kteří posunuli sociální demokracii na druhé místo.

Die Welt také uvádí, že z hlediska vzdělanosti volí lidovce lidé se středním vzděláním, ti se základním vzděláním preferují sociální demokracii, akademici volí Zelené. Lidovci si tradičně lépe vedou na venkově než ve městě. Kdyby totiž volil jen venkov, lidovci by získali téměř 47 % hlasů.

Sociální demokracie bývala silná ve městech, ale i zde ztrácela, a to ve prospěch Zelených. Je to už jen „rudá Vídeň“, kde sociální demokraté vládnou nepřerušovaně od konce druhé světové války. V ostatních spolkových zemích už tomu tak není.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Dragan Tatic , CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56378731

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.