Jaká jsou poučení z voleb v Rakousku?

Předčasné parlamentní volby v Rakousku nepotvrdily mýtus, že ten, kdo volby vyvolá, prohraje. Opozici volby spíš neprospěly.

Jak se podařilo lidové straně pod vedením Sebastiana Kurze dosáhnout 37 %? Nabízíme výtah z analýzy rakouského listu  Kurier.

Volby v Rakousku ukázaly, že mýtus, že ten, kdo vyvolá volby, prohraje, opravdu neplatí. Sebastian Kurz vyvolal nové volby a spektakulárně je vyhrál. Velkým vítězem voleb je téma „klimatu“, které pomohlo straně Zelených a uškodilo sociální demokracii.

Stále silnější roli hraje silná osobnost v čele strany. Kurz sám se stal jedním z hlavních důvodů, proč volit lidovou stranu.  A naopak, nová šéfka sociální demokracie Pamela Rendi-Wagnerová se mezi pět hlavních důvodů, proč volit sociální demokracii, nedostala. Kurz má ohlas u žen – 41 % z nich volilo lidovou stranu.

Lidovci (ÖVP) letos (ve srovnání s rokem 2017) pocítili finanční omezení v letošní kampani (utratili jen 7 milionů euro), ale to jim nezabránilo vyhrát, a navíc s velkým odstupem – druhá sociální demokracie na ně ztratila skoro 16 procentních bodů.

Volební kampaň byla plná skandálů, věcná témata, až na klima, nehrála moc velkou roli.

Sociální demokracie pokračuje v historicky katastrofálních výsledcích. Nad 30 % dosáhne jen u penzistů, mladí ji volí jen z 19 %. Zelení se úspěšně vrátili do velké politiky, ale potenciál liberálů Neos je vyčerpán. Nepomohla jim dobře vedená kampaň, nedostali se ani na osm procent.

Co říká pohled na mapu Rakouska? Ten hovoří jasně. Celá země má tyrkysovou barvu (pozn. redakce: Kurz začal pro lidovce používat tyrkysovou modř, dříve to byla černá). Jen Vídeň, poslední bašta sociální demokracie, zůstává rudá. Ve všech ostatních rakouských spolkových zemích sociální demokracie tratila a někde dokonce velmi významně.

Vítězové voleb v Rakousku (2019), zdroj: Von Furfur – Gemeindekarten von Statistik Austriadata source: Der Standard: Wie hat Ihre Gemeinde bei der Nationalratswahl abgestimmt?, 29. September 2019, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82684103

I ve Vídni se ovšem náskok sociální demokracie před lidovci smrsknul na pouhé čtyři procentní body. Není to tak dlouho, kdy se lidovci ve Vídni nemohli dostat ani na dvouciferná čísla.

Zelení si ve Vídni užívají comeback, dostali 19 %. Sociální demokracie se musí poučit, že nevede bitvu jen proti Svobodným, ale hned na třech frontách – jsou tu i Zelení a také samozřejmě lidovci.

Lidovcům se podařilo dobýt i dvě spolkové země, kde byla sociální demokracie tradičně velice silná – Burgenland a Korutany. Lidovci jsou tradičně silní v Dolním Rakousku, kde získali dokonce 43 % (a sociální demokracie jen 20 %). Rovněž Štýrský Hradec zaznamenal zajímavé výsledky, zde Zelení dokonce skončili druzí, sociální demokraté byli až třetí.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.