Evropa: Opomíjená krize bydlení

V Evropě narůstá počet domácností, které utrácejí více než 40 % svého příjmu za bydlení. Nová zpráva porovnává země EU a sociální bydlení.

Škála politických a nákladných řešení – těmito strategiemi se v EU řeší nedostatek bydlení –  kritizují autoři v nedávné zprávě „The State of Housing in the EU“ (Stav bydlení v EU) zadané organizací Housing Europe (zastřešuje neziskové, veřejné a sociální bytové hospodářství). Komise Ursuly von der Leyenové zahajuje svou práci v době, kdy Evropa čelí vážně opomíjené krizi v oblasti bydlení, uvedla zpráva.

V roce 2017 muselo v EU 10,2 % všech a 37,8 % domácností zasažených chudobou utratit více než 40 % svého disponibilního příjmu za bydlení. Podle zprávy je po zohlednění nákladů na bydlení 156 milionů lidí ohroženo chudobou.

Tato skupina má potíže se získáním bytu nebo jeho udržením. Populace, která je postižena nedostatkem dostupného bydlení, se však stále zvyšuje. Výsledkem jsou demonstrace v celé Evropě. Zpráva uvádí, že „Bydlení pro všechny“ (Housing for All) spustilo evropskou občanskou iniciativu vyzývající k dostupnějšímu bydlení v EU.

„Bydlení je obrovský kšeft, který generuje neuvěřitelné výnosy pro globální investory, jako jsou hedgeové fondy nebo pojišťovací společnosti,“ říká Karin Zauner-Lohmeyerová z iniciativy Housing for All.

Zejména města jsou místem, kde se koncentruje nedostatek dostupného bydlení. Jak proti tomu postupují, je podle autorů velmi odlišné. Často je třeba dodržovat vládní směrnice, jinde (zde je jako příklad uváděna Vídeň) mohou činit nezávislejší rozhodnutí.

Stále však existuje mnoho důvodů, které odrazují města od přijímání místní bytové politiky, jako je nedostatek dostupné půdy, prostorová segregace, preferenční využití půdy pro lukrativnější projekty nebo prostě nedostatek politické vůle, kritizují autoři. Ať už si města vyberou jakýkoli způsob, v posledních několika letech se ukázalo, že samotná bytová politika nemůže problémy vyřešit. Zlepšení systémů veřejné dopravy by například mohlo snížit tlak na trh s bydlením.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.